Fehér kódex és új szabályok a síalpinistáknak a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/24
Hirdetés
A Tátra lejtőin az idei téli szezontól kezdve új szabályok léptek életbe a síalpinistákkal kapcsolatban. A Magas-Tátra legnagyobb síközpontjaiban külön sávokat jelöltek ki számukra, melyre a síalpinistákat figyelemfelkeltő információs táblákkal is figyelmeztetik. Ezen kívül a síléccel közlekedő alpinistáknak be kell tartaniuk az ún. Fehér kódexben megfogalmazott szabályokat. „A síalpinisták az információs táblákról tájékozódhatnak azokról a biztonsági rendszabályokról, melyeket nekik is be kell tartaniuk a sípályán mozogva és/vagy tartózkodva. A lejtők alsó részén lévő információs táblákról, az ugyancsak ott látható térképekről tájékozódhatnak arról, hogy hol, mikor és hogyan mozoghatnak a síelők számára fenntartott lejtőkön” – mondta Zuzana Fabianová, a magas-tátrai sípályákat üzemeltető társaság szóvivője.

 

A síközpontokban úgy jelölték ki a síalpinisták által használható folyosókat, hogy azok a lejtők jobb szélén helyezkedjenek el. A sípályák üzemeltetője kényszerűségből volt kénytelen meghatározni az új szabályokat, elsősorban a síalpinisták egyre növekvő száma miatt. A múltban a sípályákon több olyan baleset is történt, amikor a síelők összeütköztek a pályán mozgó síalpinistákkal. A folyosókat éppen annak érdekében hozták lérte, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ilyen összeütközések.

 

A sípályák üzemeltetőinek gondot okoz a síalpinisáknak a pályák üzemidőn túli használata. Ez különösen az esti órákban jellemző, amikor a pályákon a technikai karbantartási munkákat végzik, ilyen esetek néha szintén súlyos sérülésekhez vezettek. Ennek elkerülése érdekében a sípályák biztonságát a téli szezonban síjárőrök is ellenőrizni fogják.

 

 
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: Hory zázitkov

 

Hirdetés
Hirdetés