Télen is túrázhatunk a Zsári-völgy csúcsaira Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/23
Hirdetés
A Liptói-Tátrában található Zsári-völgy (Žiarská dolina) kuloárjai és a Baranyec (Baranec) gerincei nagyon népszerűek a turisták, a síalpinisták és a hegymászók körében. A magashegyi környezet szépségei mellett ennek egyik fő oka, hogy erre a területre nem terjed ki a Tátrában minden évben életbe lépő téli zárlat hatálya. A téli sportok és a szabad stílusú síelés szerelmesei a Tátra magashegyi környezetében december 21. és április 15. között gyakorolhatják kedvenc sportjukat. A Zsári-völgy hosszú ideje a síalpinisták kedvelt terepe, mivel egy külön engedély alapján ebben a völgyben a Tátrában másutt megszokottnál egy hónappal tovább, május 15-ig hódolhatnak szenvedélyüknek. A Tátrai Nemzeti Park látogatási szabályai alóli mentességet a Zsári menedékházat (Žiarska chata) üzemeltető Smrečany-Žiar Turistaegyesület kérésére a zsolnai Regionális Környezetvédelmi Hivatal 2018 végéig meghosszabbított. A szezonális zárlat alóli mentesség a Zsári-völgyben érvényes, és a túrázókra valamint a síalpinistákra is vonatkozik.

 

Téli turizmus keretein beül a szezonális zárlat ideje alatt is látogathatóak az alábbi turistautak:

 

- A Zsári menedékháztól a Kis-Retesz-katlan elágazáson át a Zsári-nyeregbe vezető, télen karókkal jelzett zöld jelzésű turistaút.
- A Zsári-nyeregből a Placslivora vezető sárga jelzésű turistaút.
- A Zsári-nyeregből a Smrek csúcsán át a Baranyecre, majd tovább a Tar-hegyen keresztül a Zsári-völgy parkolójához vezető sárga jelzésű turistaút.
Az engedély alapján december 21. és május 15. között síalpinista tevékenység végezhető a Baranyec – Zsári-nyereg – Zsári menedékház közötti, nyári turistautakkal határolt területen.

 

Forrás: https://liptov.sme.sk; Fotó: Nagy Árpád

 

Hirdetés
Hirdetés