Véget ért a síalpinista szezon a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/15
Hirdetés
A Tátrában ma befejeződik a síalpinista szezon, a mai nap az utolsó, amikor a síalpinisták még sítúrázhatnak a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) kijelölt útvonalain. Holnaptól június 15-ig a síalpinisták sem mozoghatnak az alpesi környezetben, a hegység magashegyi környezete a téli szezonális zárlat végéig nem látogatható. Erre a turistákat és síelőket is érintő korlátozásra a nemzeti park területén a természetvédelmi szempontok érvényesítése miatt van szükség. Pavol Majko, a TANAP igazgatója elmondta, hogy a korlátozásokat elsősorban a ritka állatfajok védelme teszi szükségessé. A gyalogos turizmus egész télen át tartó tilalma mellett a síalpinizmus korlátozása összefügg azzal a ténnyel, hogy közeledik az ellési időszak, és a vadon élő állatok életének talán az elkövetkező két hónap a legérzékenyebb időszaka.

 

„A Tátrai Nemzeti Park alpesi zónája ebben az időszakban nagyon érzékeny terület, melynek védelme kiemelten fontos feladat. A vándorsólymok már kikeltek, és hamarosan kikelnek a szirt sas fiókái is. Április végén a mormoták is kiássák magukat téli járataikból, majd ezt követően hamarosan világra jönnek a zergék kölykei, akik ezekben a napokban járnak vemhességük vége felé. Mindennapi életük megzavarása jelentősen negatív hatással lehet a populáció fenntartására” – mondta Majko. Amennyiben valamivel hirtelen megzavarjuk ezeket a békés állatokat, azok pánikszerűen menekülni kezdhetnek, az ilyen pánikszerű menekülés viszont súlyos sérülésükhöz, vagy akár pusztulásukhoz is vezethet.

 

Hasonlóképpen megzavarhatják a turisták a tátrai mormoták életét is, akik ezekben a hetekben ébrednek téli álmukból. A hosszú tél után különösen fontos számukra, hogy zavartalanul kutathassanak élelem után az ilyenkor még havas környezetben. „A látogatási tilalom megszegését az erdőőrök és a természetvédelmi őrök fix összegű, 66 € pénzbírsággal büntetik, emellett a szabálytalanságot elkövetőknek meg kell szakítaniuk a túrát és kiutasítják őket a lezárt területről” – figyelmeztet Lenka Burdová a TANAP Állami Erdészetének munkatársa. A Látogatási rend súlyos megsértése esetén a szabálytalankodót közigazgatási eljárás alá vonhatják, ebben az esetben a szankciók még súlyosabbak.
A síalpinisták az engedélyezett időszakban a Magas- és a Liptói-Tátra hat kijelölt területén végezhették tevékenységüket, a szezon befejezését követően viszont már csak a kijelölt sípályákon hódolhatnak szenvedélyüknek. Megfelelő mennyiségű hótakaró esetén erre akár a Lomnici-nyeregből induló sípályán is lehetőségük van, amely azonban egyúttal olyan terület, ahol jelentős mormotapopuláció él. Itt azonban valamivel később ássák ki magukat a mormoták, mint a Tátra más részein. Majko szerint ez feltételezhetően kapcsolatban áll a hótakaróval, amely ilyenkor tavasszal itt még elég magas.
A nyári túraszezon június 15-én kezdődik, a turisták ezután ismét korlátozások nélkül túrázhatnak a magashegyi területeken. „A kidolgozás alatt lévő új Látogatási rend sem tartalmazza a nemzeti parkban érvényes szezonális zárlat korlátozásainak megszüntetését, mivel a korlátozás a Tátra növény- és állatvilágának védelme miatt rendkívül fontos” – tette hozzá Lenka Burdová.

 

 

Hirdetés
Hirdetés