Téli Universiade 2015 Magas-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/24
Hirdetés
Január 24-én, szombaton globális jelentőségű sportesemény veszi kezdetét a Magas-Tátrában, este 18:00 órakor színpompás megnyitóünnepséggel megkezdődik ugyanis a 27. Téli Universiade. A szervezők érzelmes és magával ragadó hangulatú megnyitót ígérnek. A sportesemény tátrai helyszínén 31 ország közel négyszáz sportolójának indulása várható, akik a sportversenyek mellett kulturális programokon, valamint különböző kísérő rendezvényeken vesznek részt a kilenc nap során. A szlovákiai szervezők arra kérik a sportesemény iránt érdeklődőket, hogy a várható közlekedési nehézségek, torlódások, késések miatt kellő időben induljanak a versenyek helyszínére.

 

„Reméljük, hogy a Tátrába látogatók kihasználják ezt az egyedülálló lehetőséget, és megtekintik ennek a nagy jelentőségű sporteseménynek a versenyeit. Mindenkit kérünk azonban, hogy a versenyek ideje alatt autóikat hagyják inkább a Csorbatóhoz közeli településeken (Tátra-Csorba, Felsőhági), vagy máshol a Magas-Tátrában, például Poprádon, és a versenyek helyszínére történő eljutáshoz használják a tömegközlekedési eszközöket (Tátra-Csorbáról a fogaskerekű, Poprádról Ótátrafüreden keresztül pedig a villamos)” – mondta Csorba község polgármestere, Michal Sýkora.

 

A versenyek ideje alatt a villamos és a vasúti közlekedés különjáratokkal lesz megerősítve, de nem csak a Poprádi vonalon, hanem Tátralomnic, sőt, Ólubló felé is. A diákok és a nyugdíjasok a verseny idején ingyen használhatják a fogaskerekűt és a villamost. A síelők számára alternatív lehetőségként a folyamatosan közlekedő síbuszokat ajánlják, melyek 15-20 percenként közlekednek. A Csorbatón található sípályák a versenyek teljes ideje alatt működnek, a nyilvánosság számára hozzáférhetőek lesznek. „A megnyitóünnepség méltóságteljes, őszinte és szerény lesz. A programmal, amely „nagyon-nagyon barátságos” lesz, minden egyes látogatót meg szeretnénk érinteni. Természetesen meggyújtják a játékok lángját, ezt követően rövid kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket. A megnyitón részt vesz Andrej Kiska, Szlováki államelnöke, valamint több más magas rangú parlamenti politikus” – mondta el a szervezőbizottság illetékese. Vasárnaptól aztán február 1-ig a Csorbai-tó kornyékén a sportolóké a főszerep, ahol minden versenynapot a győztesek tiszteletére rendezett éremátadó ünnepséggel zárnak.
A 27. Téli Universiade rendezői jogát Spanyolország nyerte el, földrajzi okok miatt azonban a játékok első részét, az északi versenyszámokat – sífutás, biatlon és síugrás – január 24. és február 1. között Szlovákiában, a Csorbai-tó környékén bonyolítják le. Ez után a többi versenynek február 3-tól 14-ig a spanyolországi Granada ad otthont. A felsőoktatásban tanuló sportolók világeseményén összesen több mint 50 ország csaknem háromezer versenyzője, 11 téli sportágban méri össze tudását. Magyarországot hat sportoló képviseli majd az eseményen, közülük hárman-hárman utaznak Szlovákiába, illetve Spanyolországba.

 

 

Hirdetés
Hirdetés