Síalpinizmus a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/03/06
Hirdetés
A síalpinizmus napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez az a sport, amely aktív mozgásra készteti az embereket, ez pedig a mai passzív, mozgásszegény életmód, a munkahelyi stressz kitűnő ellenszere. Először is tisztázzuk, mit is jelent maga a síalpinizmus. Ez a sport az Alpokból származik, és a síelést ötvözi a hegymászással. E két összetevő aránya mindig az adott személyen múlik. A nyitott terepeken mindig nagyobb a kockázat, alapvetően ezek tájolásának, de főleg a lavinaveszélynek köszönhetően. Mivel a kijelölt sípályákon csak sílécen mozog az ember, valószínűleg megfelelőbb kifejezés lenne a sítúrázás. Mivel azonban a síalpinizmus kifejezés mára meghonosodott nyelvünkben, maradjunk mi is ennél az elnevezésnél.

 

Egyre több síalpinistával találkozhatunk a sípályákon is. Ennek különféle okai vannak. Nem minden síalpinista merészkedik nyílt terepre, sokan csak a mindennapi munka utáni kellemes kikapcsolódásra vágynak, közepes kondícióval. Sokan viszont a jó minőségű hó miatt használják síalpinizmusra a sípályákat. A behavazott völgyek megfelelő felkészülési lehetőséget nyújtanak azoknak is, akik a hegyekben szeretnek sítúrázni, de ezt a hóviszonyok nem teszik lehetővé.

 

Szlovákiában is egyre több rajongót szerez magának a magashegyi sítúrázás és a hegymászás, közelebbről a hágókon, nyergeken történő átkelés ötvözése, síalpinizmus. Extrém formája a 45 foknál nagyobb lejtésű 5 km-nél is hosszabb hegyoldalon történő lesiklás. A síalpinizmust versenyszerűen űző sportolók egy- vagy többnapos versenyeken mérik össze tudásukat, amelyeken az aktuális trend szerint főképp egyéni versenyzők vesznek részt. A versenyzők feladata a kb. 20–25 km hosszú, 2000–3500 méter szintkülönbségű kijelölt pályát a lehető leggyorsabban leküzdeni. A verseny résztvevői számára természetesen kötelező az előírt felszerelés viselése. Ezen igényes téli sportág művelésére Szlovákiában kiváló feltételeket lehet találni. Képességeik felmérésre a síalpinizmus szerelmesei a téli síterepeken állandóan új lehetőségek után kutatnak. Megfelelő feltételeket nyújt erre a Magas-Tátra, főleg a Kis- és a Nagy-Tarpataki-völgy és a Kőpataki-völgy, valamint a Liptói-Tátrában a Zsári-völgy és a Rohács-csoport.

 

 

Hirdetés
Hirdetés