Lavinamentő hátizsákok tesztje Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/16
Hirdetés

 

 

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberei 2012 tavaszán tesztelték a forgalomban lévő lavinamentő hátizsákokat. A széles körű vizsgálat során valamennyi, kereskedelmi forgalomban kapható hátizsákot kipróbálták. A teszteket az autók töréstesztjénél is használatos bábuk segítségével végezték. A tesztek bebizonyították, hogy az ilyen ABS rendszerű légzsákos lavinamentő hátizsák használatával jelentősen megnövelhető a lavina túlélési esélye.

 

A teszteket az Alacsony-Tátrában, a Gyömbéri-Tátra északi oldalán, a Lukó-katlanban végezték. A törésteszteknél használt bábuk hátára felerősítették a lavinamentő hátizsákot, majd a hótömeg alatt aktiválták azokat. Az eredmény? Valamennyi lavinamentő hátizsák esetében a hó felszínén maradt a próbafigura. „Három különböző hátizsákot teszteltünk, valamennyi a felszínen tartotta a bábut, így elmondhatjuk, hogy ez a rendszer jól működik” – összegezte Marek Biskupič, a HZS Lavinamegelőzési Központjának vezetője.

 

A lavinamentő hátizsákok alkalmazása azon az ismert tényen alapul, hogy a lavinában a nagyobb és terjedelmesebb elemek a hó felszínén maradnak (pontosabban a hónál kisebb fajsúlyú testek maradnak a felszínen, ebben segít a hátizsák, amely felfújódva jelentősen csökkenti az ember fajsúlyát - a szerkesztő). Amikor az érintett lavinába kerül, aktiválja a hátizsákot, ezáltal felfújódik a légzsák, ami a hó felszínének közelében tartja őt. Használata jelentősen csökkenti a hó alatti fulladás veszélyét. Néhány lavinamentő hátizsák emellett az áldozat fejét és gerincét is megóvja a sérülésektől. „A jelenlegi statisztikák szerint a lavinamentő hátizsák használatával mintegy 98 % az esély arra, hogy túléljük a lavinát. Nyilvánvalóan sokkal fontosabb azonban az ilyen helyzetek megelőzése” – tette hozzá a szakember. A lavinamentő hátizsák nélkülözhetetlen a síalpinistáknak és a szűz terepen történő síelés szerelmeseinek.
Az ABS rendszerű légzsákos lavinamentő hátizsák már nem teljesen új a piacon, de még mindig nem terjedt el eléggé. A HZS vezetője, Jozef Janiga szerint azonban fokozatosan javul a helyzet, ami elsősorban az ilyen hátizsákok árának csökkenésével függ össze. Nemrégiben az ilyen lavinamentő hátizsákok ára mintegy 900 € körül mozgott, ma már azonban 350-400 €-ért is hozzá lehet jutni. A HZS tagjait is felszerelték lavinamentő hátizsákokkal, melyeket harmadik vagy magasabb fokozatú lavinaveszély esetén a földi mentések során viselniük kell.
Hirdetés
Hirdetés