Kezdődik a síalpinista szezon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/19
Hirdetés

 

 

December 21.-én, pénteken megkezdődik a 2012/2013-as síalpinista szezon a Magas-Tátrában. Az egyetlenek, akiknek a Tátra Nemzeti Park (TANAP) Látogatási rendje lehetővé teszi, hogy a szezonális zárlat idején is látogassák a magashegyi területeket, azok a hegymászó szövetségekbe, egyesületekbe tömörült síalpinisták. A Hegyi Vezetők Egyesülete (Spolok horských vodcov, SHV) azon szervezetek közé tartozik, amellyel télen is szabadon mozoghatunk a hóval borított magashegyi környezetben.

 

„Hegyi vezetőt ajánlunk azoknak a kezdő, de akár tapasztalt sítúrázóknak is, akik szeretnének feljutni valamelyik csúcsra, esetleg átkelni a magashegyi hágókon vagy pedig a több napos, „háztól-házig” vezető téli túrák iránt érdeklődnek” – mondta Michal Gerčák, az SHV vezetője. A síalpinisták között ritkán fordul elő, hogy valaki ne rendelkezzen a sport gyakorlásához szükséges megfelelő felszereléssel. „A legtöbb jelentkezőnek van saját ruhája és felszerelése, de ha nincs, akkor lehetőség van ezek bérlésére is” – tette hozzá. Ezen kívül bérelhetünk hegyi vezetőt hótalpas túrához vagy jégmászáshoz is. „A jégmászáshoz szükséges összes felszerelést tudjuk biztosítani, a jelentkezőknek semmilyen saját eszközt nem kell használni” – fejezte be mondandóját a szakember. A Magas-Tátrában a jégmászás többnyire a Felkai-völgyben, valamint a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgy torkoltában fekvő területeken elterjedt.

 

Marián Šturcel, a TANAP igazgatóhelyettese is megerősítette, hogy azok a síalpinisták és hegymászók, akik valamilyen hegymászó szövetség, egyesület tagjai, a téli zárlat idején is mozoghatnak a magashegyi területeken, de csak síalpinizmus céljából. A Magas- és Liptói-Tátra kijelölt területein (lásd alább) december 21-től április 15-ig engedélyezett síalpinista tevékenység folytatása, kedvező hóviszonyok esetén, és akkor, ha nem volt bejelentett lavinaveszély. A kijelölt területekre vonatkozó korlátozásokat elsősorban a ritka állatfajok védelme tette szükségessé. A mormoták általában április 15-e után ássák ki magukat téli járataikból, a zergék pedig ebben az időszakban járnak vemhességük vége felé. Mindennapi életük megzavarása jelentősen negatív hatással lehet a populáció fenntartására. „A Tátrai Nemzeti Park alpesi zónája ebben az időszakban nagyon érzékeny terület, melynek védelme kiemelten fontos feladat” – tette hozzá Šturcel.
A síalpinisták az engedélyezett időszakban az alábbi, erre kijelölt területeket használhatják:
A Magas-Tátrában:
Ø A Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) a Metélőhagymás-tavak (Sivé plesá) katlanán a Vörös-torony-hágóba (Priečne sedlo), innen a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) lévő Téry menedékházhoz (Téryho chata), tovább a Macska-torony (Mačacia veža) alatt a Téry-horhoson (Baranie sedlo) és a Nagy-Papirusz-völgyön (Veľká Zmrzlá dolina) keresztül a Zöld-tavi menedékházig (Chata pri Zelenom plese);
Ø A Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) a Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) a Szoliszkó-nyeregig (Soliskové sedlo) és ugyanezen az útvonalon vissza, esetleg a nyereg átlépésével lefelé a Szoliszkó menedékházig (Chata na Solisku), majd onnan a lesiklópályán lefelé.
A Liptói-Tátrában:
Ø A Zsári menedékháztól (Žiarska chata) kiindulva a Zsári-völgyben (Žiarska dolina) a Nagy- és a Kis-Zavratra (Veľký a Malý závrat);
Ø A Bobróci mészégető (Bobrovecká Vápenica) – Anyóka-hegy (Babky) – Nagy-halom (Veľká Kopa) – Forduló-hágó (sedlo Priehyba) útvonalon és vissza;
Ø Zsarátnok-völgyi lesiklópálya (zjazdovka Spálená) – Szalatin-völgy (Salatínska dolina).
Ø Síalpinista tevékenységet csak a hegymászó szövetségekben tömörült hegymászók (továbbiakban síalpinisták) végezhetnek.
Ø A síalpinista a jelzett turista- vagy tanösvényről letérve beléphet a magashegyi terepre, illetve használhatja ezeket az időszakos korlátozások idején is, de csak a túra kiindulópontja elérése érdekében. A síalpinista tevékenység december 21. és április 15. között engedélyezett, kedvező hóviszonyok esetében és akkor, ha nincs bejelentett lavinaveszély.
Ø A síalpinista köteles magánál tartani nemzeti szövetsége által kiadott érvényes igazolványát, és kérésre a terepen a természetvédelmi hatóságok munkatársainak, a Tátrai Nemzeti Park természetvédelmi őrséggel megbízott munkatársainak valamint természetvédelmi őröknek bemutatni.
Hirdetés
Hirdetés