Lavina jeladókat teszteltek a hegyimentők Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/03
Hirdetés
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Alacsony-Tátrában található lavinaközpontjában 2011 áprilisában tesztelte a különböző lavina jeladókat. A szakemberek ezzel szeretnék segíteni a turistákat, síelőket abban, hogy a lehető legjobb készüléket vásárolják meg, illetve szeretnék felhívni a felhasználók figyelmét a készülékek működése során adódó esetleges problémákra. A teszt fő célja az volt, hogy ellenőrizze azoknak a készülékeknek a valós hatását, pontosságát és funkcionalitását, amelyeket a turisták napjainkban beszerezhetnek. A teszt egyik legfontosabb tanulsága, hogy a jeladót soha ne tartsuk egy zsebben a mobiltelefonnal, vagy a rádió adó-vevő készülékünkkel.

 

 

„Szerettük volna megállapítani, milyen előrelépés történt ezen a területen az elmúlt években. Erről tájékoztatjuk a szakmai közönséget, a hegyimentőket, és természetesen a hegyen mozgó turistákat is” – mondta el Marek Biskupič, a HZS Lavinamegelőzési Központjának vezetője. A teszt eredménye a www.laviny.sk honlapon (letölthető pdf formátumban, csak szlovák nyelven) már jelenleg is olvasható, és azt tervezik, hogy még az idei téli szezon előtt közzéteszik a síelőknek, síalpinistáknak és hegymászóknak szóló folyóiratokban is. Az eredmények publikálásával vélhetően segítenek eldönteni, milyen típusú eszközt vásároljunk, illetve segítségével láthatjuk, hogy a már használt eszközünk mennyiben felel meg a mai követelményeknek. A teszt során ellenőrizték az eszközök hatékonyságát, az általuk adott jelnek az eszköz tényleges helyétől való eltérését, pontosságát, több jeladó együttes működése esetén azok egymásra gyakorolt hatását, illetve a mobiltelefonoknak és a rádió adó-vevőknek a jeladó működését befolyásoló hatását.

 

 

A tesztnek nem az volt a célja, hogy a vizsgált készülékek közül kiválassza a legjobbat, vagy éppen a legrosszabbat. „Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy a felhasználhatóságot, a műszaki paramétereket és nem utolsó sorban az árat is figyelembe véve számukra melyik eszköz a legmegfelelőbb. Ezeknél az eszközöknél is igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több, és nem mindig előnyös a funkciók növelése. A legfontosabb, hogy a készülék minden körülmények között működjön” – mondta el a szakember. Végezetül ismét kiemelte, hogy lavina jeladót ne tartsuk egy helyen a mobiltelefonnal, illetve amennyiben van, akkor a rádió adó-vevő készülékkel sem. Ebben az esetben ugyanis a készülékek mágneses mezői zavarhatják egymás működését, és a kölcsönhatás következtében leadott téves jelek miatt a mentésben részt vevők nem fogják megtalálni a lavina alatt rekedteket. A háromnapos tesztidőszak alatt közel 3500 mérést végeztek 5 gyártó 14 típusának mintegy 150 készülékén.
Hirdetés
Hirdetés