Télen is túrázható a Baranyec és a Placslivo Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/13
Hirdetés

 

Baranyec

 

Ahogy a tavalyi téli szezonban, a turisták és a síalpinisták az idei télen is mozoghatnak egy olyan területen, amely egyébként megközelíthetetlen lenne számukra a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) téli, szezonális zárlata miatt. Ezt a TANAP látogatási rendjében foglaltak alól mentességet jelentő megállapodás teszi lehetővé, amelyet a napokban 2014. december 31-ig meghosszabítottak.

 

A Tátrai Nemzeti Park látogatási szabályai alóli mentességet a Zsári menedékházat üzemeltető Smrečany-Žiar Turistaegyesület kérésére a zsolnai Regionális Környezetvédelmi Hivatal engedélyezte. A szezonális zárlat szabályai alóli mentesség a Zsári-völgyben érvényes, és a téli túrázókra valamint a síalpinistákra vonatkozik.

 

Téli turizmus keretein beül a szezonális zárlat ideje alatt is látogathatóak az alábbi turistautak:
- A Zsári menedékháztól a Kis-Retesz-katlan elágazáson át a Zsári-nyeregbe vezető, télen karókkal jelzett zöld jelzésű turistaút (250 tátrai túra 126. sz. túra – a szerk.)
- A Zsári-nyeregből a Placslivora vezető sárga jelzésű turistaút (250 tátrai túra 126. sz. túra – a szerk.)
- A Zsári-nyeregből a Smrek csúcsán át a Baranyecre, majd tovább a Tar-hegyen keresztül a Zsári-völgy parkolójához vezető sárga jelzésű turistaút (250 tátrai túra 125. sz. túra – a szerk.).
Az engedély alapján december 21. és május 15. között síalpinista tevékenység végezhető a Baranyec – Zsári-nyereg – Zsári menedékház közötti, nyári turistautakkal határolt területen.
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberei a várható forgalomnövekedés miatt már a téli szezon kezdete előtt igyekeznek a lehet legbiztonságosabb nyomvonalon kijelölni a tél útvonalat. Az útvonal legkockázatosabb része a Kis-Retesz-katlanban lévő (a Szomorú-hágóba vezető) elágazástól a Zsári-nyeregig tartó szakasz. A magasabb gerinceken nincs értelme rúdjelzéseket alkalmazni, amelyek itt nem tudnának ellenállni a gyakori téli viharok támadásainak, itt a turisták már csak önmagukra számíthatnak.
Hirdetés
Hirdetés