Lovaspóló verseny a Csorbai-tavon törölve Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/27
Hirdetés

 

Fotó: topky.sk

 

 

Tegnap a szervezők bejelentették, hogy törölték a február első hétvégéjére tervezett rangos II. Nemzetközi Lovaspóló versenyt, amelyet a Csorbai-tó jegén immár második alkalommal szerettek volna megrendezni. Ennek oka a környezetvédők és az állam között fennálló konfliktus a Magas-Tátrára vonatkozó rendelkezések miatt.

 

 


 

 

Sok híres és előkelő vendége volt a múlt év februárjában megrendezett 1. Nemzetközi Lovaspóló versenynek. Nem mindennapi látványosságnak számítanak a büszke lovak és a felkészült lovasok, amint a tó befagyott jegén mutatják be felkészültségüket, az idei versenyt azonban az utolsó pillanatban törölték. Mivel erre csak néhány nappal a verseny előtt került sor, így a verseny elmaradása hatalmas veszteséget jelent a rendezőknek. A veszteség azonban nem csak anyagi, hanem erkölcsi is, fogalmazta meg a versenyt rendező pozsonyi „I. Polo Club” szóvivője, Iveta Hauliková. A halasztás egyrészt pénzügyileg ellehetetleníti a rendezőket, másrészt hatalmas szégyen az egész ország számára. „A verseny elhalasztásával az okozott veszteség akár a több százezer €-t is elérheti. Nem csak a szervezőket és partnereiket éri ezzel veszteség, hanem a szállodák és éttermek üzemeltetőit is, akik jelentős bevételtől esnek el. Mindezekhez hozzájön még az erkölcsi veszteség, hiszen egy ilyen nemzetközileg is számon tartott esemény utolsó pillanatban történő elhalasztásával csorba esett az ország jó hírnevén.”
Az elmúlt évben megrendezett I. Nemzetközi Lovaspóló versenyen több mint 15 000 néző volt jelen, és a szervezők ezúttal még nagyobb számú érdeklődőre számítottak. Mivel semmit sem akartak a véletlenre bízni, már időben elkezdték a felkészülést, most azonban úgy tűnik, mindhiába, az előkészületekre, szervezési költségekre kifizetett pénzt akár az ablakon is kidobhatták volna. A szóvivő elmondta, hogy a tavalyi verseny sikeres lebonyolítása után a verseny ebben az évben bekerült a Havas-póló Világ Kupa (Polo on Snow World Cup) hivatalos versenynaptárába. A rangos eseménysorozatnak Európában ezen kívül csak három téli üdülőhelyen, mégpedig St.
Moritzban, Cortina d'Ampezzon és Kitzbühelben van futama. „A verseny lemondása nagy szégyen az országnak, ami komoly törést okozhat Szlovákia és a Nemzetközi Szövetsége kapcsolataiban. Ennek árát igazán csak a jövőben megrendezendő versenyeken fogjuk megfizetni, ahol ismét el kell majd nyernünk egyrészt a támogatók, másrést a Nemzetközi Szövetség bizalmát” – tette hozzá a szóvivő.
Befejezésül elmondta, hogy elvileg lehetőség lenne a verseny időpontjának áthelyezésére, de erre a különböző engedélyek beszerzése miatt legkorábban már csak tavasszal volna lehetőség, akkor viszont a Csorbai-tó felületén már nem megfelelő a jégfelület…

 

 

Forrás:
Hirdetés
Hirdetés