Megkezdődött a síalpinista-szezon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2010/12/22
Hirdetés

 

December 21.-én, kedden megkezdődött a 2010/2011-es síalpinista szezon a Magas-Tátrában. Kedvező hóviszonyok és alacsony fokozatú (1-es vagy 2-es) lavinaveszély esetén a Magas- és Liptói-Tátra kijelölt területein december 21-től április 15-ig engedélyezett síalpinista tevékenység folytatása. A HZS helyi vezetője, Martin Kulanga elmondta, hogy hármas fokozatú lavinaveszély esetén a síalpinisták a menedékházakig közlekedhetnek, azonban az ezeken túli magasságokba részükre sem ajánlott a túrázás. Négyes fokozatú lavinaveszély esetén még a menedékházakig történő sítúra sem ajánlott.

A síalpinisták az engedélyezett időszakban az alábbi, erre kijelölt területeket is használhatják:

 

 

 

 

A Magas-Tátrában:

 

 

Ø A Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) a Metélőhagymás-tavak (Sivé plesá) katlanán a Vörös-torony-hágóba (Priečne sedlo), innen a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) lévő Téry menedékházhoz (Téryho chata), tovább a Macska-torony (Mačacia veža) alatt a Téry-horhoson (Baranie sedlo) és a Nagy-Papirusz-völgyön (Veľká Zmrzlá dolina) keresztül a Zöld-tavi menedékházig (Chata pri Zelenom plese);

 

 

Ø A Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) a Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) a Szoliszkó-nyeregig (Soliskové sedlo) és ugyanezen az útvonalon vissza, esetleg a nyereg átlépésével lefelé a Szoliszkó menedékházig (Chata na Solisku), majd onnan a lesiklópályán lefelé.

 

 

 

 

A Liptói-Tátrában:

 

 

Ø A Zsári menedékháztól (Žiarska chata) kiindulva a Zsári-völgyben (Žiarska dolina) a Nagy- és a Kis-Zavratra (Veľký a Malý závrat);

 

 

Ø A Bobróci mészégető (Bobrovecká Vápenica) – Anyóka-hegy (Babky) – Nagy-halom (Veľká Kopa) – Forduló-hágó (sedlo Priehyba) útvonalon és vissza;

 

 

Ø Zsarátnok-völgyi lesiklópálya (zjazdovka Spálená) – Szalatin-völgy (Salatínska dolina).

 

 

 

 

Ø Síalpinista tevékenységet csak a nemzeti hegymászó szövetségekben tömörült hegymászók (továbbiakban síalpinisták) végezhetnek.

 

 

Ø A síalpinista a jelzett turista- vagy tanösvényről letérve beléphet a magashegyi terepre, illetve használhatja ezeket az időszakos korlátozások idején is, de csak a túra kiindulópontja elérése érdekében. A síalpinista tevékenység december 21 - április 15 között engedélyezett, kedvező hóviszonyok esetében és akkor, ha nem volt bejelentett lavinaveszély.

 

 

Ø A síalpinista köteles magánál tartani nemzeti szövetsége által kiadott érvényes igazolványát, és kérésre a terepen a természetvédelmi hatóságok munkatársainak, a Tátrai Nemzeti Park természetvédelmi őrséggel megbízott munkatársainak valamint természetvédelmi őröknek bemutatni.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés