A Tátra négy legmagasabb csúcsa 8 óra 45 perc alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/18
Hirdetés
Anna Figura és Jacek Żebracki nem mindennapi bravúrt hajtott végre, amikor néhány nappal ezelőtt 8 óra 45 perc alatt megmászták a a Gerlachfalvi-, a Lomnic-és a Jég-völgyi-csúcsot, valamint a Fecske-tornyot, vagyis a Tátra négy legmagasabb csúcsát. Mindketten nagy tapasztalattal rendelkeznek a magashegyekben történő gyaloglás és futás területén. Anna a nemzetközileg is elismert Dynafit Team egyetlen lengyel tagja, akik világbajnoki második helyezést értek el a síalpinizmus sprintszámában, ezen kívül több sítúraverseny győztese és tátrai vezető is egy személyben. Jacek a lengyel hegyimentőknél dolgozik, sítúrázó, hegymászó és kajak-kenu edző, aki július 15-én lengyel rekordnak számító 4 óra 17 perc alatt teljesítette a Les Houches – Mont Blanc – Les Houches távot (a verseny győztesének ideje 6 óra 31 perc).

 

A nagy négyes egyszerre történő megmászásának ötlete néhány éve született meg a fejükben. Azóta várták a megfelelő pillanatot, amikor megfelelő az időjárás, és mindketten szabaddá tudják tenni magukat. Az előkészületek nem mentek egyszerűen. Az útvonal minden apró részletét alaposan meg akartuk ismerni, hogy ne vesztegessük az időt az utat keresve. Ennek érdekében többször felmásztunk minden csúcsra, és próbáltuk memorizálni a lényeges részleteket.

 

Az általuk kiválasztott útvonal több mint 22 km hosszú. 3500 méter szintkülönbségű, és nagyon változatos. Az útvonal apavetően a jelzett turistautakon kívül vezetett, olyan klasszikus tátrai utakon, mint a Martin út egy része a Gerlachról a Tetmajer-horhosba, a Jordán út a Jordán-résből a Lomnici-csúcsra, vagy a Kis-Nyereg-hágóból a Jég-völgyi-csúcsra vezető út, aztán lefelé a Kőparipa. Az útvonal több szakasza a hegymászóskálán III-as nehézségű út volt, voltak láncokkal, hágcsókkal biztosított szakaszok, másztak vízmosásokban, és ami a legszebb, szilárd grániton.
Felsőhágiból indultak reggel 5 óra 5 perckor. Tempósan haladva egy óra múlva érkeztek a Batizfalvi-tóhoz, majd a Batizfalvi-próbán át jutottak fel a Gerlachfalvi-csúcsra (1:55). Az onnan történő ereszkedésre a leggyorsabb útvonalat választották, a Martin út egy szakaszán a Tetmajer-horhosba, majd onnan a Tatarka úton, amely a Felkai-völgy felső részébe vezet. Ezen a szakaszon rendkívül óvatosan haladtak, mivel itt egy hármas nehézségű részen kellett átmenniük, miközben kereszteztek egy meredek, láncokkal biztosított vízmosást.
A Felkai-völgyben a jelzett turistaúton mentek fel a Lengyel-nyeregbe, aztán tovább a Rovátkára, majd a Nagy-Tarpataki-völgyben a Vörös-pad felé vették az irányt, a teljes útnak ezt a szakaszát lehet leginkább futóterepnek tekinteni. Később az útvonal ismét egyre nehezebb, egyre komolyabb kihívást jelentő terepen vezetett a Vörös-padon át a Hátsó-Jávor-völgybe. Itt ismét turistaúton jutottak fel a Kis-Nyereg-hágóba, majd onnan immár jelzés nélküli szép, szilárd grániton a Jég-völgyi-csúcsra, ahová 10:00-kor érkeztek. A csúcsról a Kőparipán keresztül ereszkedtek le az Öt-tavi katlanba, ahonnan az Egenhoffer-rés felé indultak tovább. Az időjárás, amely eddig kedvező volt, itt kezdett kissé elromlani, az alacsony felhők akadályozták a látótávolságot. Szerencsére azonban nem volt eső, sem vihar.
A Téry-csúcstól a gerincen mentek tovább Pawlikowski-résen át a Jordán-résig, ahol becsatlakoztak a nevezetes Jordán-útba. Sietve megmászták a Jordán-csúcsot is, amely nem szerepelt az eredeti tervekben, szerencsére azonban sem időben, sem útban nem jelentett jelentős többletet. A Lomnici-csúcsra vezető út utolsó részén láncok és hágcsók segítségével érkeztek meg a csúcsra, 7 óra 13 perccel az indulás után. Sajnos ezután következett az út egyik legfárasztóbb része, az 1700 méter szintkülönbségű, hosszú ereszkedés Tátralomnicra.
A teljes útvonalat 8 óra 45 perc alatt teljesítették, amely sokkal jobb eredmény, mint amire számítottak. Jacek 10-12 órát számolt előzetesen, Anna pedig 14 órát tűzött ki maguk elé.
Az útvonal:
Felsőhági → Batizfalvi-völgy → Batizfalvi-próba → Gerlachfalvi-csúcs (1:55 óra) → Tetmajer-horhos → Tatarka út → Felkai-völgy → Lengyel-nyereg → Rovátka → Nagy-Tarpataki-völgy → Vörös-pad → Jávor-völgy → Kis-nyereg-hágó → Jég-völgyi-csúcs (4:50 óra) → Téry-menedékház → Téry-csúcs → Fecske-torony (6:36 óra) → Jordán-csúcs → Lomnici-csúcs (7:13 óra) → Kő-pataki-tó → Tátralomnic (8:45 óra).

 

Forrás és fotók: https://tatromaniak.pl

 

Hirdetés
Hirdetés