Éjszakai futás cipő nélkül... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/18
Hirdetés
Október első szombatján rendezték meg a Lengyel-Tátrában a IV. Alpin Sport Futóversenyt. A II. János Pál körforgalomnak nevezett Rondóról a Gáspár-csúcsra vezető futóverseny egyik résztvevője a verseny után ismét nekiindult a távnak… éjszaka. A hegyimentők kihűlve, zúzódásokkal borítva és cipő nélkül találtak rá a Gąsienica-völgyben.

 

 

Szombatról vasárnapra virradó éjjel, 3 óra 29 perckor a PKL egyik, a Myślenicei-tornyok nevű átszállóállomáson szolgálatot teljesítő munkatársa segélykiáltásokra lett figyelmes. A hangok az állomás épülete alatti Goryczka-völgyből jöttek. Az alkalmazott értesítette a hegyimentőket, és a hóban vezető nyomokon elindult a hang irányába. 4 óra 20 perckor találta meg a segítségért kiabáló férfit, aki mezítláb és nagyon lengén felöltözve várta a segítséget. Hamarosan a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői is megérkeztek a helyszínre, akik meleg takarókba burkolták, majd a zakopanei kórházba szállították a férfit. Mint kiderült, a kihűlt 20 éves férfi is indult a szombaton megrendezett hegyi futóversenyen. Mivel elégedetlen volt az ott elért eredményével, az éjszaka folyamán, alkoholos befolyásoltság alatt úgy döntött, hogy javít a helyezésén, és ismét nekivágott a szombati verseny útvonalának. Az még nem ismert, hogy felért-e a csúcsra, vagy – a nehéz körülmények miatt – a Myślenicei-tornyok közelében úgy döntött, hogy inkább visszafordul. Az erdő felső határa felett kb. 30 cm-es hóréteg borította a hegyoldalt. A hegyimentők arra sem kaptak választ, hogy mi történt a cipőjével – eleve mezítláb indult útnak, vagy útközben veszítette el a cipőjét, a sportember ugyanis kijózanodva nem emlékezett az éjszakai kalandra.
Azt viszont tudjuk, hogy a fiatal férfi megpróbált bejutni a PKL átszállóállomásának éjszaka bezárt épületébe. Amikor ez nem sikerült neki, elkezdett leereszkedni a Goryczka-völgyben. Nem ismerve a terepet beleesett egy meredek vízmosásba, ahol a sziklákon összetörte magát. Ezután kezdett segítségért kiáltozni, és ezt hallotta meg az épületben lévő PKL alkalmazott.
A TOPR az eset kapcsán is arra figyelmeztet, hogy ezen a héten nem várható jelentős felmelegedés, a hét első napjaiban a napsütés mellett hideg és hó várja a turistákat. Ilyen körülmények között éjszaka, és cipő nélkül nem ajánlott a magasabb régiók látogatása
A negyedik alkalommal megrendezett Alpin Sport Tátrai futóversenyen közel 300 résztvevő indult. A verseny útvonala a Rondóról Kuźnicén és a Myślenicei-tornyokon keresztül a Gáspár-csúcsra vezetett, a zöld jelzésű turistaúton. A verseny távja 8,5 km, mely alatt több mint 1000 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni. A férfiak versenyét Andrzej Długosz nyerte meg, 00:54:10,9-es idővel (ő tartja az eddigi versenyrekordot is, 00:51:11,4-es idővel 2010-ből). Második helyezett lett Daniel Wosik 00:56:25,3-as időeredménnyel, míg a harmadik helyre Paweł Krawczyk futott be, aki 00:58:50,7 másodperc alatt teljesítette a távot. A nők versenyét Izabela Zatorska nyerte, 01:05:15,8-as idővel.
A téli körülmények között lebonyolított versenyről készült fotókat az alábbi képgalériában lehet megtekinteni: https://www.nieznanetatry.pl
Hirdetés
Hirdetés