Belépődíj bevezetését tervezik a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/07/15
Hirdetés
Ami külföldön bevett gyakorlat, azt most Szlovákiában is fontolóra veszik. A turistáknak belépődíjat kellene fizetniük a Tátrai Nemzeti Parkba való belépésért. A díjfizetésnek idén nyáron kellene elindulnia, de egyelőre csak önkéntes alapon.
A Magas-Tátrát évente kb. négymillió turista keresi fel. Az önkéntes alapon fizetendő belépődíj egyelőre 1 € lenne, ami Pavol Majko, a TANAP igazgatója szerint elegendő lesz. Ahogy arról a Markíza TV beszámolt, a belépődíjat korszerű módon, egy QR-kóddal ellátott leolvasón szeretnék beszedni. A belépődíj a parkban tartott rendezvényekre, a fotózásra, filmezésre érkezőkre, de magára a védett területre való belépésre is vonatkozna.

A belépődíjakból beszedett pénzt a turisztikai infrastruktúra karbantartására és fejlesztésére szeretnék fordítani. Így nemcsak a hétköznapi turisták fognak fizetni, hanem például az ifjú házasok is, akik a nemzeti parkban szeretnének esküvői fotókat készíteni, a tervezet szerint nekik személyenként 20 € lenne a fizetendő összeg. Hasonlóképpen a sportolóknak is belépőt kellene fizetni a nemzeti parkban megrendezésre kerülő versenyeken való részvételért.
A Markíza TV híradása szerint a belépődíjak a hegyi vezetőkre is vonatkoznának. A hegyi vezetők országos szövetségének elnöke, Jozef Janiga bírálja a lépést, mondván, hogy a TANAP vezetőségének fontosabb kérdésekre kellene koncentrálnia.
Forrás és fotó: https://www.topky.sk

Hirdetés
Hirdetés