Már közlekedik az első két fogasvillamos a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/12/15
Hirdetés
December 13-án forgalomba állt az első két hibrid fogaskerekű szerelvény a Magas-Tátrában, a további három szerelvény később érkezik Poprádra. A Svájcban gyártott Kostolík (Kápolna) és Stredohrot (Közép-orom) nevű fogasvillamosok – melyek nevüket kevésbé ismert tátrai csúcsokról kapták – elsődleges feladata összeköttetést biztosítani a tátrai falvak lakói és a turisták számára Poprád és a Magas-Tátra között. A projektet az Európai Unió finanszírozza, az öt elektromos egység és egy többfunkciós mozdony összesen 38,8 millió euróba került.
Bár az új szerelvények a tesztek és a próbák során már több kilométert megtettek a Tátrai Villamosvasút vonalain, december 13-n, hétfőn reggel először közlekedtek utasokkal Poprád és Csorbató (Štrbské Pleso) között. Erre azt követően került sor, hogy használatba vételüket korábban többször elhalasztották. Ezt a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) igazgatótanácsának alelnöke szerint műszaki problémák, a koronavírus járvány, valamint a fogaskerekű vasútvonal rekonstrukciójával kapcsolatos késedelmek – amely jelentős átalakításon ment keresztül – okozták.

Az elkövetkező hetekben további három vonat kezdi meg a közlekedést a vonalon. „A következő hetekben további három jármű esetében is sor kerül a vasúti törvényben írt engedélyek jóváhagyására, ezt követően csatlakozhatnak a fogasvillamos flottához” – magyarázta a szakember.
A svájci gyártótól idén január közepén érkezett meg az első, Bradavica nevű új fogasvillamos a poprádi járműtelepre, később további négy, a Ganek, a Kostolík, a Stredohrot és a Vysoká nevű szerelvény érkezett. Ezeket fokozatosan fogják bevetni a Csorba (Štrba) – Csorbató (Štrbské Pleso), a csorbató (Štrbské Pleso) – Ótátrafüred (Starý Smokovec) – Poprád (Poprad) és az Ótátrafüred (Starý Smokovec) – Tátralomnic (Tatranská Lomnica) vonalakon. A 80 km/órás maximális sebességű egységek paraméterei megfelelnek az ÁME (Átjárhatósági Műszaki Előírások) követelményeinek.
Az új szerelvények hibrid járművek, azaz a tátrai villamos és a fogaskerekű vonalán egyaránt közlekedhetnek. Mindegyik 91 ülőhelyet és kerekes székes férőhelyet kínál. Az eredeti járművekhez képest csendesebb a működésük, jegykiadó automatákkal és wi-fivel is fel vannak szerelve.
Az első tátrai fogaskerekű vasút 1896-ban indult el Csorba (Štrba) és Csorbató (Štrbské Pleso) között, ez 1932-ig üzemelt. Hosszú évekig tartó szünetet követően 1970-től közlekedett az új fogaskerekű, amelytől az elmúlt évben búcsúztak el a Tátrában. Azok a szerelvények, amelyek a közelmúltig a tátrai vonalakon közlekedtek, hasznosításra kerülnek. Egy kocsit Csorbatón állítanak ki, további két kocsit pedig történelmi utazások keretében szeretne üzemeltetni a ZSSK.



Forrás és fotó:
https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés