37. Sherpa Rallye: „Fogatlan kutyák” és feltörekvő fiatalok Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/12/06
Hirdetés
Erejük legvégére jutottak! Több mint félszáz magashegyi teherhordó (férfiak és nők) gyűlt össze október 23-án a Tarajkán (Hrebienok), köztük volt a négyfős „Fogatlan kutyák” csapata, akik a 37. Sherpa Rallye rajtjánál 294 év összéletkorú kvartettet alkottak.
Ez a csoport hallani sem akar a nyugdíjazásról, és szinte naponta nehéz terheket cipelnek a hátukon, alattomos terepen. Rajtuk kívül 56 teherhordó, köztük 16 nő állt a Tarajkáról a Hosszú-tavi menedékházhoz (Zbojnícka chata) vezető verseny rajtjánál. A legidősebb versenyzők is túlszárnyalták azoknak a hétköznapi turistáknak az idejét, akik ezt az útvonalat választják…
A „Fogatlan kutyák” csapata mindannyian különleges pólót viselt a rajtnál, amelyet egymásnak dedikáltak. Hátukra vetették a hordkeretet, és elindultak a 37. éve népszerű, de nagyon igényes versenyre. Az idei útvonal a Tarajkáról a Hosszú-tavi menedékházhoz vezetett. Ez egy átlagos túrázónak könnyű hátizsákkal kevesebb, mint három órát vesz igénybe. De mennyi ideig tartott az idei győztesnek? A 30 éves Braňo Karafa, a Téry menedékház (Téryho chata, 2015 m) teherhordója 60 kilogrammos teherrel az alig hihető 1 óra 31 perc alatt gyűrte le az utat.


A női résztvevők 20 kilóval versenyeztek, és szó szerint felszaladtak a menedékházhoz. A három leggyorsabb Adriana Matulíková (30), Veronika Vnenčáková (29) és Katka Bohušová (28) volt, akik egy óra 18 perc alatt értek célba. Rajtuk kívül az ukrajnai Lvivből származó Tanya Kozlova (46) is versenyzett, aki a Hunfalvy-völgyi menedékházba (Chata pod Rysmi) szállítja az árut. „A Tátra gyönyörű, nem hagyhattam ki” – mondta a célban.
Filip (36) szintén alkalmi teherhordó. „A teherhordás egy olyan drog, amitől szerintem soha nem fogok megszabadulni, és ha néha-néha eljövök a Tátrába, mindig van egy szállítmány, amit fel lehet vinni. A Tengerszem-csúcs alatti menedékházhoz szállítok, amit nagyon szeretek” – mondta mosolyogva a célban, ahol végül a négy legidősebb hordár is megjelent a rakományával. A leggyorsabb közülük Janko Vernarčík (69) volt, aki kevesebb, mint két óra alatt teljesítette az 5,7 km-es utat.
„Meglepően magas volt a részvétel, az 57 férfi versenyző 60 kg-al, a 16 nő pedig 20 kg-al a hátán vágott neki a távnak” – tájékoztattak a verseny szervezői. A szervezők szerint a magashegyi teherhordókat csodálat illeti a Tátrában végzett kemény munkájukért, hiszen néhány menedékház még ma is az ő munkájuktól függ.
Az első verseny 1985. október 11-én indult a Poprádi-tótól (Popradské pleso) a Hunfalvy-völgyi menedékházhoz (Chata pod Rysmi). Akkoriban Viktor Beránek volt a menedékház bérlője, aki a kezdetektől fogva részt vesz a versenyen. A 70 éves Beránek ezútal a „Fogatlan kutyák” csapatát erősítette, amelynek többek között tagja a legidősebb résztvevő, a 80 éves Ladislav Chudík, aki korábban hivatásos zenész volt, jelenleg pedig még mindig aktív teherhordó a Zamkovszky menedékházban. Az „Old Dogs” csapatába tartozik még a Rainer kunyhó bérlője, a 75 éves Peter Petras és egy másik 68 éves teherhordó, Ján Vernarčík. Az „Old Dogs” csapata idén is könnyedén felsétált a Hosszú-tavi menedékházhoz, ahol büszkén mutatták meg csapatpólóikat, amelyen az „Együtt 294 évesek vagyunk” felirat szerepelt.

 
A 37. Sherpa Rallye útvonala
Start: Tarajka
Cél: Hosszú-tavi menedékház
Táv: 5,7 km
Szintkülönbség: 688 m
Szintidő: átlagosan több mint 3 óra
 
Felemelő a fájdalom megtapasztalása
Laco Chudík (80) – Zamkovszky menedékház (Zamkovského chata, 1475 m).
Menetidő: kevesebb, mint 3 óra
„10 évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy vége lesz a tátrai teherhordásnak. Ez egy gyönyörű mesterség, amely sokszor fájdalmas, de a fájdalom felemeli a lelked. Akkor kezdtem, amikor nyugdíjba mentem, addig hivatásos zenész voltam a világ szimfonikus zenekaraiban.
 
Golfütőkre cseréltem a hordkeretet
Peter Petras (75) – Rainer kunyhó (Rainerova chata, 1240 m).
Menetidő: 2 óra 50 perc.
30 évvel ezelőtt felújította a Rainer kunyhót, ahol hosszú évek óta bérlőként dolgozik. „Ma már inkább az adminisztrációval foglalkozom, mint a teherhordással. Néha még viszek dolgokat a kunyhóba, de már nem olyan gyakran”.
 
Az alattomos jég gondot okozott
Janko Vernarčík (69) – Zamkovszky menedékház (1475 m)
Menetidő: 2 óra 10 perc.
A Zamkovszki menedékház teherhordója szombaton több mint 30 kilóval indult útnak. „Az időjárás kedvező volt, sütött a nap, nem volt sem túl meleg, sem túl hideg. Az ösvény egy kis szakaszán azonban jég volt, ami számunkra, teherhordóknak nagyon alattomos. Nagyon örültem Viktor ötletének, hogy mi, „fogatlan kutyák” is induljunk, még akkor is, ha én voltam a legfiatalabb a csapatban” – mosolygott.
 
Ez a szállítmány ajándék volt nekem
Viktor Beránek (70) – Hunfalvy-völgyi menedékház (2250 m)
Menetidő: 2 óra 45 perc.
„Több száz tonnát felvittem már az évek során. A teher alatt megvan a saját világod, elmélkedhetsz. Ma a saját tempómban mentem. A szabályok szerint a 65 év felettieknek a 100 kg-os rakományból levonták az életkort, így nekem 30 kg-ot kellett volna vinnem, de lelkileg nem bírtam, ezért többet pakoltam” – árulta el a Sherpa Rallye alapítója.
Forrás és fotók: https://www.cas.sk; https://www.dobrenoviny.sk

Hirdetés
Hirdetés