Sherpa Rallye a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/12
Hirdetés
2021. október 23-án meglepően sokan, 57 teherhordó és 16 női versenyző gyűlt össze számos kísérővel az immár 37. alkalommal megrendezett tátrai teherhordó verseny, a Sherpa Rallye rajtjánál. A koronavírus járvány miatti múlt évi kényszerszünet után idén ismét teljes programmal folytatódott a verseny története, a cél ismét Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) volt, amely immár az új bérlő, Miki Knižka vezetésével várta a célba érkezőket. A verseny távja 6,4 km, a szintemelkedés 750 méter.
Minden bizonnyal nagyon optimista terv volt, hogy ezt a kivételes eseményt ezúttal ilyen stílusban meg lehetett szervezni. Mivel a meglepően népes mezőnynek a szokottnál hosszabb idő alatt sikerült felpakolni a hordkeretre, ezért a rajtot ugyan el kellett halasztani, de ez nem okozott fennakadást. A verseny – legalábbis a versenyzők első fele – hagyományosan egy pezsgősüveg durranására indult, nekik az volt a kérdés, hogy ki fut be elsőként a célba. A férfiak 60, a nők 20 kilóval vágtak neki az emelkedőnek.

A rajt előtti előrejelzések izgalmas csatát ígértek, és pontosan ez történt… A rajtot követően egy öt főből álló csoport állt az élre, közülük Rasto Goriščák a Rainer-kunyhó melletti kanyar után leszakadt, de ezt követően a célba érkezésig könnyedén tartotta az ötödik helyet. Az UNESCO védettségre pályázó fiatal teherhordókból négyfős vonat alakult ki, akik bizonyára nézték az idei klasszikus kerékpáros versenyeket, és ennek megfelelően versenyeztek…
Lukáš Švolík, a jelenlegi pályacsúcs birtokosa és a verseny két évvel ezelőtti győztese minden erejét összeszedve megpróbálta szétszedni a vonatot, de ezúttal ez nem sikerült neki. A versenytársak is erősek voltak, és a Kapu (Brána) alatti traverzig a sarkában voltak. Ott kenyértörésre került sor, a négyesből mindenki olyan keményen vágtázott, ahogy csak tudott.
Elsőként Lukáš esett ki a győzelemért folyó versenyből, akinek a vonat élén töltött hosszabb idő sem segített. Braňo Karafa ment az élre, őt követte Filip Zacher, majd a harmadik Juraj Hurajt. Kis különbségekkel ebben a sorrendben érkeztek meg a jeges időben a célba a Hosszú-tavi menedékházhoz.
A lányok hagyományosan előbb értek fel, mint a fiúk, ellenük még a vetroplachmagazin.sk riporterének sem volt esélye… Aďa Matulíková első alkalommal nyerte meg a versenyt Veronika Vnenčáková előtt, a harmadik helyet pedig a Katka Bohušová szerezte meg.
A versenyen rendhagyó módon „Old Dogs” néven a teherhordó veteránok is részt vettek Viktor Beránek, Peter Petras, Laco Chudík és Janko Vernarčík összeállításában, akik ismét bebizonyították, hogy a kor valóban csak egy szám.
Persze mindez csak előjátéka volt a hagyományos serpa-shownak, de ez dokumentálatlan marad, mítoszok és titkok homályába burkolózva… Talán csak a zergék tudnának mesélni róla…
A végeredmény:Nők:
Aďa Matulíková 1:17:39
Nika Vnenčáková 1:18:08
Katka Bohušová 1:18:42
 
Férfiak:
1. Braňo Karafa 1:31:01
2. Filip Zacher 1:31:38
3. Juraj Hurajt 1:32:04
4. Lukáš Švolík 1:41:22
5. Rasťo Goriščák 1:46:32
6. Samuel Seman 1:50:39
7. Daniel Vaclav 1:52:22
8. Zdenek Pácha 1:53:18
9. Martin Trizna 1:53:57
10. Jaro Semančík 1:54:48








Forrás:
https://sherpa-rallye.vetroplachmagazin.sk; Fotó: Scandinavia.sk

Hirdetés
Hirdetés