Idén is megépül a tarajkai jégtemplom, kérdés, lesz-e, aki megnézheti Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/03
Hirdetés
Az már biztos, hogy idén is megépül a Tarajkán (Hrebienok) a látványos jégtemplom, de hogy lesz-e, aki megnézze, azt még maguk az alkotók sem tudják. Szlovákiából, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezett 20 jégszobrász dolgozik a téli Tátra egyik legkedveltebb látványosságán, melynek megépítésére közel egy hónapjuk van. A tervek szerint november 19-én nyitják meg a nagyközönség előtt, az idei jégtemplom tematikáját akkor osztják meg a nyilvánossággal. Az Ótátrafüredre kirándulók egyik kihagyhatatlan célpontja mintegy 225 tonna jégből készül el, a jeget néhány napja Lengyelországból szállították a helyszínre.
A jégszobrászoknak nincs könnyű dolguk, a jég megmunkálhatósága miatt igen alacsony, mínusz 7 °C hőmérsékleten kénytelenek dolgozni, miközben kint a Magas-Tátrában gyönyörű indián nyár van, a külső hőmérséklet napközben egyes napokon tíz fok körül van. A jégtömeg szilárd állapotban tartásához szükséges hőmérsékletet a kupola segítségével, valamint speciális hűtési technológiával sikerül fenntartani, a kupola és a hűtés egész télen megfelelő állapotban tartja a jégből készült attrakciót.

A legfontosabb kérdés idén is az, vajon nem feleslegesen serénykednek-e a jégszobrászok, a jégdóm ugyanis tavaly is megépült, csakhogy nem volt, aki megnézze, a járványellenes intézkedések miatt ugyanis az építmény látogatók nélkül vészelte át a telet.
Az alkotók azt mondják, habár idén is előfordulhat, hogy egyetlen látogató nélkül olvad el a jégből készült épület, fel sem merült, hogy ne látnának munkához. Ehhez a láncfűrésztől kezdve a birkanyíró ollóig mindenféle szerszámot igénybe vesznek, a lényeg, hogy a végeredmény jó legyen – nyilatkozta egyikük a JOJ TV-nek.
Lucia Blašková, a Magas-Tátrai Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR) ügyvezető igazgatója hozzátette, a Magas-Tátra turisztikai szakemberei nem számítanak a tavalyi forgatókönyv megismétlődésére, amikor a lezárás miatt jelentősen csökkent a látogatók száma. Az OOCR úgy véli, hogy idén minden érdeklődő megcsodálhatja a Tarajkán található látványosságot.

Hirdetés
Hirdetés