Elkészült a fogaskerekű, de nem tudni mikor indulnak a szerelvények Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/08
Hirdetés
A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) befejezte a Csorba (Štrba) és Csorbató (Štrbské Pleso) között közlekedő fogaskerekű vasútvonal felújítását, amely 18,58 millió euróba került. A vasúttársaság szóvivője elmondta, a munkák már szeptemberben befejeződtek, a vasúttársaság azonban jelenleg még nem tudja megmondani, hogy az első utasok mikor utaznak majd ezen a vonalon. Mint a szóvivő elmondta, a ZSSK jelenleg is teszteket végez a vonalon, elmondása szerint az útvonal használatba vétele a vizsgálatok befejezésétől és a szükséges engedélyektől függ.
A vonal helyreállítása 2020. július elején kezdődött, és eredetileg 2021. február 6-ig tartott volna. A befejezés időpontját végül elhalasztották, mivel az időjárás és a nehéz terepviszonyok nehezítették a munkát. A vasút nyomvonalán kívül átépítették a Csorba, Csorbató és a Tatranský Lieskovec megállóhelyeket, megújult a peronvilágítás, Csorba állomáson a váróterem padlózata, a gyalogátkelőhelyek és a támfalak is. A munkálatokat a Strabag és a Swietelsky-Slovakia által létrehozott társulás végezte.

A tesztek befejezése után a Bradavica nevű villamos-fogaskerekű is közlekedik majd a felújított vonalon. A ZSSK egy európai uniós projekt keretében összesen öt ilyen „kétéltű” vonatot és egy többfunkciós mozdonyt vásárolt 38,8 millió euró értékben, melynek célja a ZSSK kelet-szlovákiai gördülőállományának korszerűsítése.
„Október végén a dokumentumokat átadjuk a Közlekedési Hatóságnak, és a következő hónapokban, november-decemberben várhatóan üzembe helyezzük a fogaskerekűt ezen a vonalon” – mondta Tomáš Kováč a ZSSK részéről október közepén.





Forrás és fotók: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés