Baleset a hegyekben – hogyan tovább? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/10/11
Hirdetés
A csúcson csak az út felénél járunk! Csak akkor beszélhetünk sikeres és szerencsésen véget ért túráról, ha már otthon vagyunk. Mindannyiunknak ezzel a mottóval kellene a hegyekbe indulni. Elég egy kis baleset, és a túra mentéssel végződhet. Senkinek sem kívánjuk ezt a forgatókönyvet, de mindig fel kell rá készülni.
 
Au, ez fáj! Nem bírom tovább!
Túl sok minden történhet egy kirándulóval egy ártatlan túra során ahhoz, hogy itt felsoroljuk ezeket. Hogyan kell eljárni és megőrizni a higgadtságot? Erre a kérdésre Jan Kořínekkel, a Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) és az Union Biztosító orvosával közösen keressük a választ az alábbi cikkben.

A gyors reagálás életet menthet
Ha a partnerünk balesetet szenved a hegyekben, tartsuk készenlétben az elsősegélynyújtó tanfolyamon szerzett ismereteinket. A lehető leghamarabb ellenőrizzük a sérült állapotát, különösen a tudatállapotot és a légzést, de nemcsak látás, hanem tapintás útján is. Ha a sérült eszméleténél van, kommunikáljunk vele. Ne adjunk neki inni (persze kiszáradás esetén legalább az ajkakat fel kell frissíteni), és ne mozgassuk többet, mint amennyire az adott esetben szükséges. Ne hagyjuk egyedül, kivéve, hacsak nem egyedül vagyunk a közelben, és segítségért kell menni. Ha a sérült nem lélegzik, kezdjük el az újraélesztést, és hívjunk segítséget.

Természetesen akkor is hívjunk segítséget, ha kisebb sérülést szenvedett, de orvosi kezelés vagy segítség nélkül nem tudja folytatni a túrát.
 
A112-t vagy a 18 300-at hívjuk?

Szlovákiában két lehetőség van. Hívhatjuk a 112-es egységes európai segélyhívó vonalat vagy a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) 18300-as segélyhívó vonalát. Mindkét vonal egyenértékű, és a segítség természetesen mindkét esetben érkezik. A diszpécsernek el kell mondani az eset körülményeit, a sérült állapotát, nyújtottunk-e elsősegélyt, és a lehető legpontosabban meg kell adnia, hogy hol tartózkodunk.

A Hegyi Mentőszolgálat a segélyvonal hívását is leegyszerűsítette olyannyira, hogy a túrázók számára készített egy olyan alkalmazást, amellyel nagyon egyszerűen és gyorsan, egyetlen gombnyomással lehet segítséget hívni. A vészhelyzeti üzenettel együtt elküldi a pontos GPS-helyzetünket is, ami nagyban megkönnyíti a segítség megfelelő helyre érkezését. Amikor regisztrálunk az alkalmazásra, az egészségi állapotunkra vonatkozó információkat is ki kell tölteni, amelyek fontos szerepet játszhatnak a mentés során.
 
Elsősegélynyújtás
Amíg a segítség megérkezésére várunk, késedelem nélkül nyújtsunk a sérültnek a szükséges segítséget. Melegen kell tartani, amelyhez az elsősegélycsomagban található hőtartó fóliát használhatjuk. Állítsuk el a vérzést, azonosítsuk a külső sérüléseket. Próbáljunk megtenni minden olyan apró dolgot, amely megkönnyíti a hegyimentők munkáját, ugyanakkor biztosítja a szükséges segítséget a sérülteknek.
Minden kirándulás elengedhetetlen kelléke az elsősegélycsomag a hátizsákban. Milyen alapfelszereléseket kell tartalmaznia egy elsősegélycsomagnak?
Kötszercsomagok
Kötszerek
Steril géz
Ragtapasz
Háromszögű kendő
Pólyák
Olló
Biztosító tűk
Az elsősegélynyújtást megkönnyíthetik az informatív SOS-címkék is, amelyek pl. a túrahátizsákok szabványos részét képezik. Rosszul járható terepen síppal (a sporthátizsákokon leggyakrabban a mellheveder csatján található) vagy a fejlámpa villogtatásával hívjuk fel magunkra a figyelmet. Ami pedig szintén nagyon fontos, ne feledjük, hogy saját biztonságunkat is szem előtt kell tartani.
 
Helikopteres vagy gyalogos mentés?
A mentőszolgálat operátora, akinek megadtuk a mentés megkezdéséhez szükséges információkat, kommunikál a mentőcsapat tagjaival. A sérülés típusa, a sérült személy tartózkodási helye és a repülési körülmények alapján döntenek a mentés módjáról.
Ha a repülési feltételek kedvezőek, a mentőhelikopter egy orvossal a fedélzetén repül a mentéshez. Ha a sérült személy nehezen megközelíthető terepen tartózkodik, vagy kedvezőtlenek a repülési feltételek, a mentőcsapatban a Hegyi Mentőszolgálat szakemberei is részt vesznek a műszaki beavatkozás biztosítása érdekében. A mentőakció során a mentőhelikopter személyzetének tagjai vagy gyalogosan érkező hegyimentők érik el a sérültet, utóbbi esetben a helikopter által is elérhető helyre szállítják őt.
 
A mentési műveletek nagyon nehezek is lehetnek
A mentési műveletek változatosak. A HZS saját honlapján rendszeresen beszámol ezekről, ahogy pl. az 2021. július 7-én történt. „Két szlovák hegymászó kérte a HZS segítségét, akik a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) és a Fecske-torony (Pyšný štít) közötti gerincen rekedtek, egyikük mély vágást szenvedett a combján és a sípcsontján. Elsősegélynyújtó kezeléssel sikerült elállítani a vérzést, majd a hegyimentőkkel egyetértésben ott maradtak, ahol voltak.
A kora reggeli órákban a VZZS személyzetével együtt a HZS két hegyimentője repült a gerincre, hogy segítsen a 33 és 35 éves hegymászónak. Mindkét hegyimentőt lecsörlőzték a helyszínre, akik sürgősségi orvosi segítséget nyújtottak a sérültnek, majd a helikopter segítségével Ótátrafüredre (Starý Smokovec) szállították, ahol kórházba szállítás céljából átadták az oda hívott országos mentőszolgálat szakembereinek. Ezt követően a másik hegymászót is légi úton mentették le a gerincről, aki nem sérült meg.”
 
Magashegyi biztosítás
A magashegyi biztosítás megléte vagy hiánya főként azokban a költségekben mutatkozik meg, melyeket egy ilyen mentés után saját zsebből kell fedezni. Ne bízzuk ezt a véletlenre, és minden túra során vagy akár egész évre előre kössünk biztosítást.
Forrás és fotók: https://www.hikemates.com

Hirdetés
Hirdetés