Lavina: biztonságosabbá vált a Magas-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/02/08
Hirdetés
Ahogy azt a
sielok.hu oldalon olvashatjuk, lavinaveszély szempontjából jóval biztonságosabbá válhat az idei szezontól a Magas-Tátra legmeredekebb sípályája, a Lomnici-nyereg alatti rész. Itt található a „híres” fekete pálya, valamint mellette egy olyan rész, ahol kedvező hóviszonyok esetén a freeride síelők szeretnek lejönni.
A műfaj vezető cégének számító francia Gazex legújabb generációs készülékét telepítik a Lomnici-nyeregbe, 2190 méteres magasságon. Az O'BELLX egy kisebb „ufóra” hasonlít. Segítségével a távolból lehet mesterséges lavinákat elindítani. Mesterséges lavinákat megelőzés céljából indítanak lavinaveszélyes helyzetek kialakulásakor. Kontrollált lavinákkal, biztonsági intézkedések mellett, a lavinaveszélyes állapot megszüntethető, és ismét biztonságos marad a hegyoldal.
Az O'BELLX egyik előnye, hogy a távolból, pl. rádiójelekkel irányítható. Eddig a hegyimentőknek kellett valahogy a robbanóanyagokat a helyszínre juttatniuk. Mostantól ez a veszélyes művelet kizárható, hiszen távolból is beindítható a megelőző robbantás.

Két gázpalackot kell időnként cserélni benne, de azok 50-70 robbantáshoz is elégségesek. A magas-tátrai szerkezetet napenergiával táplálják. A szerkezet környezetbarát, nem kell hozzá hosszú csőrendszereket telepíteni. Szezon után könnyen szétszerelhető és elszállítható, ahogy ezt a Tátrában is tervezik. A képen is látható eszközökből az idén kettőt telepítettek a Lomnici-nyeregben, másik kettőt pedig a Nyugati-Tátrában Zverovka környékén.
A tátrai lavinákhoz kapcsolódik, hogy tavaly decemberben szerelték fel az első jeladó ellenőrző pontokat a lengyel oldalon. Ezeken a pontokon a túrázni indulók ellenőrizhetik, hogy megfelelően működik-e a jeladójuk, esetleges mentés esetén a mentőegységek milyen minőségű jelet kapnak tőlük. A múlt héten a Magas-Tátrában is több helyen üzembe állítottak hasonló ellenőrző pontokat. Hogy milyen gyakran lesz rá szükség, az más kérdés.
A fenti fekete pályán tilos a hóágyúzás és csak a természetes hóban lehet bízni. A síterep rendszerint akkor szokta megnyitni a pályát, amikor azon kb. 50 centiméter vastag ratrakolt hóréteg kialakul, bár ennél a vastagságnál még nincs rá garancia, hogy lécünk alja nem találkozik egy kővel a pályán.
A szerkezet működéséről készült szemléltető videó megtekinthető a https://sielok.hu oldalon!
Forrás és fotó: https://sielok.hu

Hirdetés
Hirdetés