Tátrai teherhordó a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség főnöke Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/12/07
Hirdetés
2019 májusától Szlovákiában új igazgatója van a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnek (NAKA). Branislav Zurian 1996-ban Pozsonyban lépett be a rendőrség kötelékébe, Petržalkán kezdte rendőri pályafutását. 1998-ban került Poprádba, a bűnügyi rendőrségre, ahol karrierje során több pozíciót töltött be, majd 2019. május 2-án lett a NAKA vezetője. Az új igazgató kinevezése után azonnal bizonyította elszántságát és határozottságát, megígérte az osztály átszervezését és a szemléletváltást. Hobbija – a teherhordás – szintén segíthették tervei megvalósításában.
Besztercebányáról származik, kiváló síelő és biatlonista, aki soha nem rejtette véka alá, hogy a nem mindennapos kikapcsolódást jelentő teherhordás nehézségeivel a hegykehez fűződő szeretetének köszönhetően sikerült megbirkóznia.
A Magas-Tátra szerelmesei Branislav Zuriant inkább a Zamkovszky menedékház (Zamkovského chata) teherhordójaként, mint bűnüldözőként ismerik. „2005-ben kezdődött, amikor segítettem a hegyimentőknél dolgozó barátomnak felvinni valamit. Azonnal elvarázsolt ez a munka, így elkezdtem alkalmi magashegyi teherhordóként dolgozni” – idézi fel kezdeteket.

Annak ellenére, hogy Zamkovszky menedékház az otthona, már minden tátrai menedékházba szállított árut. „Nyáron a Hunfalvy-völgyi menedékházba (Chata pod Rysmi) is vittem árut. Leggyakrabban egy hordó sört vagy kofolát viszek, évente a két házba kb. 10 tonna rakományt – a Zamkovszkyba 7-8 tonnát, a Hunfalvi-völgyibe max. 2 tonnát. A rekordom két hordó sör, melynek súlya 134 kg volt, ezt egy óra húsz perc alatt vittem fel a Zamkovszky menedékházba” – mondta szerényen.
„Továbbra is szeretnék teherhordóként dolgozni. Ennek köszönhetően jó fizikai és szellemi állapotban vagyok” – ismerte el, amikor egy napra csatlakozott hozzá egy újságíró, ezért szinte minden hétvégén a Tátrába „menekül”. Arra a kérdésre, hogy milyen túrát teljesített legutóbb, azt válaszolta, hogy a megmászta a fenséges Pátriát.
A teherhordás során kitisztítja a fejét és élvezi a szabadságot. „Osztom Viktor Beránek filozófiáját a Rysy Szabad Királyságról. Ezért ha van időm, az időjárástól függetlenül mindig megpróbálok valamilyen rakományt felvinni. Olyankor lent hagyom a gondolataimat, és tiszta elmével indulok a hegyekbe. Élvezem a csendet és a hegyek nyugalmát.”
A NAKA vezetője nem fél attól, hogy hivatalba lépésével elveszíti a gyönyörű kilátást a Tátra csúcsaira, vagy véglegesen lecseréli azt egy pozsonyi tömbházra. „Csak hétköznap vagyok a fővárosban, a hétvégéket a Tátrában töltöm” – tette hozzá a beszélgetés végén.
Forrás és fotó: https://www1.pluska.sk

Hirdetés
Hirdetés