A ’70-es évek futurizmusa a Csorbai-tónál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/12/16
Hirdetés
Szlovákiában a mai napig van néhány olyan futurisztikus épület, melyet a múlt rendszer idején építettek. A Csorbató (Štrbské Pleso) településen található Hotel Panorama több rangsorban is a 70-es évek legjobb szállodái között szerepelt, mára azonban részben megváltoztatta megjelenését.
A múlt rendszer egyes projektjei jelentős kritikai hullámokat gerjesztettek a kor emberében. Minden, ami szokatlan volt, ami kiemelkedett a hétköznapi épületek közül ellentmondásos volt, és a társadalmat két táborra osztotta. Voltak, akik dicsérték az épületet és voltak, akik inkább lebontották volna. Az emberek nem értették a tervezők és az építészek alkotásait, többségük inkább divatnak, mint elismert építészeti alkotásnak tartotta azokat.
Napjaink építészei és a közvélemény bátornak és látnoknak tartja őket. Szlovákiában is van néhány ilyen épület, pl. a Hotel Panorama a Csorbai-tónál, amely az Istropolihoz vagy a Kyjev Hotelhez hasonlóan több rangsorban is felkerült az 1970-es évek legjobb futurisztikus szállodái közé. A gravitációnak látszólag ellentmondó szálloda 1969-ben épült, és az 1970-es sí-világbajnokság alkalmából avatták fel.

A Tátra szlovák oldalán akkoriban létrehozott új síközpont, Csorbató település új arculatának részeként a Hotel Panorama nyersbeton épületét Zdeněk Řihák cseh építész tervezte. Az éles vonalakat alkalmazó stílusáról ismert Řihák a Panorama Hotelt a tetőzet felé egyre jobban kinyúló, lenyűgöző lépcsős homlokzattal ruházta fel, amely lélegzetelállító kilátást nyújt a Tátrára 1355 méteres tengerszint feletti magasságban. Megnyitása idején a szálloda nagyon népszerű volt, részben annak köszönhetően, hogy a Csehszlovákia vasúthálózatával közvetlen összeköttetést biztosító fogaskerekű vasút és a tátrai villamos vasút állomása mellett található. Az évek során a szálloda egyre fejlődött, ma színvonalas négycsillagos szálloda, amely több luxus lakosztályt kínál.
Az épület sajnos kénytelen volt engedni a modern kor trendjének – mindent be kell vakolni. A Hotel Panorámát teljesen felújították, és bár ikonikus formája még mindig látható, beton homlokzatát fehérre festették, több részét pedig színes burkolat váltotta fel.
Forrás és fotó: https://www.startitup.sk

Hirdetés
Hirdetés