A szakemberek elégedettek a tavaszi zergeszámlálás eredményeivel Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/07/22
Hirdetés
Közzétették az idei tavaszi zergeszámlálás eredményeit, a Tátra szlovák és lengyel oldalán összesen 972 zerge került a számlálólapokra, ami a tavalyi évhez képest 22 fős növekedést jelent. „Ezúttal nem születtek új rekordok, de elégedettek vagyunk az eredménnyel, mivel a megszámlált egyedek több mint 16 %-a fiatal egyed volt. Ez az elmúlt négy év legnagyobb növekedése” – kommentálta az adatokat Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) zoológusa, aki a rendszeres zergeszámlálások fő szervezője. Amíg a szlovák oldalon 97 újszülött kölyköt számoltak, addig a nemzeti park lengyel részén 62 egyedet jegyeztek fel számlálólapokra. Összesen 972 zergét regisztráltak, ebből 643 a Tátra szlovák oldalán volt megfigyelhető.
Az idei tavaszi zergeszámlálást kétszeri halasztást követően végezték el, a szervezők szerették volna kivárni a megfelelő körülményeket, mivel az elmúlt év őszi zergeszámlálást meghiúsította az időjárás, ami ezúttal sem volt teljesen ideális. „Annak ellenére, hogy ehhez nincs szükség napsütésre, néhány völgy nagyon szeles volt. Ezenkívül a lengyel oldalról éppen azon a napon repültek a Tátra fölé azok a kisrepülőgépek, amelyek ortofotókat késztettek a hegységről, ami kissé zavaró volt” – értékelte Hybler a júliusi zergeszámlálást.

A zergeszámlálás hagyományosan nemcsak a zerge populáció állapotáról ad képet a zoológusoknak, de más értékes információt is szolgáltat. A ritka állatfajok vagy a nemzeti park természeti környezetének megfigyelése mellett ezúttal sem volt hiány érdekes pillanatokból. Megfigyelték pl. amikor egy sas megtámadott egy mormotát a Vastag-púp (Hrubá kopa) térségben, egy zergét az erdőövezetben a Popduplaszki-völgy (Bielovodská dolina) erdészháza közelében, vagy egy medvét, amint a Békás-hegyről (Žabí vrch Javorový) jött lefelé.
A nemzeti parkok szakemberei önkéntesekkel kiegészülve évente kétszer – tavasszal és ősszel – számolják a zergéket. Míg a tavaszi számlálás elsősorban a fiatal egyedek számának növekedésére összpontosít, az őszi számlálás a tél előtti zergepopuláció létszámát mutatja. A rekordot továbbra is a 2018 őszi zergeszámlás során mérték, amikor összesen 1431 zergét láttak a nemzeti parkban. A tavaszi számlálás 2014-ben és 2016-ban volt a legsikeresebb, amikor 1232 egyedet számoltak össze.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk

Hirdetés
Hirdetés