Az idei tátrai Betlehem kisebb a korábbi években megszokottnál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/01/31
Hirdetés
A Magas-Tátrában, a Rainer-kunyhó mellett immár évek óta minden télen hóból készülő Betlehem ezúttal kisebb lett, mint azt a korábbi években megszokhattuk. A kunyhó üzemeltetője, Peter Petras szerint ennek oka elsősorban a hóhiánynak tudható be. „A Betlehem elkészítésének kezdetéán kevés volt a hó, ezért ezúttal kisebb méretűre terveztük. A Betlehem általában 4,5 x 5 méter, és 3,5 méter magas, az idei azonban csak 3 x 4 méter alapterületű lett. A belső kialakítás viszont minden évben ugyanaz, a szent család, Jézus, Szent József és Szűz Mária látható hóból kifaragva” – mondta Petras.
A betlehemi jászol zsaluzatot előre elkészítették, de az erős szél megrongálta az alapot, így újra elölről kellett kezdeniük. Karácsony után jött a hó, amelyet összegyűjtöttek a ház körül, majd belapátolták és tömörítették. Ez a hó viszont elég száraz volt, ezért nem volt teljesen megfelelő a születési jelenet előkészítéséhez. „A boltozat kissé megsüllyedt, ami nehézségeket okozott a faragásban. Később azonban kétszer is havazott, tehát a természet is hozzájárult a munkánk sikeréhez, majd jöttek az erősebb fagyok, ezért azt gondolom, ha egy kicsit stabilizálódik az időjárás, a betlehem a lehető leghosszabb ideig állni fog majd.

Persze csak ha nem jön egy erősebb olvadás, eső vagy esetleg vandál turisták” – tette hozzá Petras, aki a Rainer-kunyhó közelében évek óta megfaragja a születési jelenetet, amely évről évre egyre több látogatót vonz. A kunyhó üzemeltetője ismét a fiával együtt építette fel a Betlehemet, melyben egy másik tátrai teherhordó is  segített nekik. Petras arra is rámutatott, hogy az embereknek ne keressenek esztétikai értéket ebben a hóból készült jászolban. Elmondása szerint ez elsősorban egy szimbólum, Jézus Krisztus és a Három Királyok eljövetelének emlékére. Vízkereszt ünnepén a hagyományokhoz híven ezúttal is Lándokból (Lendak) érkezett hagyományőrzők mutattak be ünnepi műsort a Betlehem előtt, melyet gorál zenével kísértek.
A Tátra legrégebben (1863-ban) épült menedékháza közelében a közeljövőben újabb hószobrok várják majd az érkezőket. A Betlehem közelében hamarosan elkészítik a tátrai teherhordó szobrát. „A teherhordó ülő helyzetben kb. négy méter magas lesz, de felállva hat méter is lehet” – mondta mosolyogva Petras. A kunyhó melletti lejtón egy kis hóházikót és egy csúszdát is szeretne felépíteni a gyerekek számára, később pedig húsvéti tojást fog készíteni, amely a Rainer-kunyhó környezetének húsvéti látványossága lesz.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés