A környezetvédők miatt nem gyógyulnak a Magas-Tátra déli lejtői?... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/12/09
Hirdetés
2004. november 19-én félelmetes erejű szél érkezett észak felől a Tátrába, majd a hegyeken átbukva orkánná erősödött, és letarolta a Magas-Tátra déli lejtőit, mintegy 12 600 hektár területen 3 millió fa dőlt ki. Azóta több kisebb szélvihar is lecsapott, de a legnagyobb problémát a szúfertőzés okozza. A környezetvédők 2004-ben tiltakoztak a kidőlt fák elszállítása ellen, amelyek tökéletes élő- és szaporodó helyet jelentettek a szúnak, ezért a rovarok mára csaknem akkora kárt okoztak, mint maga a vihar.

Az északról érkező bukószél a Tátra főgerincén átbukva csaknem 200 km/óra sebességű viharrá erősödött.

A Magas-Tátra déli oldalán 750-1300 méter magasságban szinte letarolta az erdőt.

Sokan a korábbi korszakok elhibázott telepítéseit hibáztatják, hiszen az osztrák és cseh mintára betelepített, a Tátrában nem őshonos lucfenyők rövid gyökérzetükkel nem tudnak ellenállni a szélnek.
A kidőlt fák nagy része nehezen megközelíthető helyen volt.

Az erdészet elszállította volna a kidőlt fákat, míg a természetvédők amellett érveltek, hogy ott kell hagyni azokat, majd a természet meggyógyítja önmagát.

A kidőlt fákban hihetetlen módon elszaporodott a szú, majd újabb élőhelyet keresve kezdte megfertőzni a még állva maradt, egészséges lucfenyőket.

A négy órán át tomboló orkán során elpusztult 2,5 millió köbméter fenyőerdő, gyökeresen megváltozott ezzel a megszokott táj képe.

A vihar a Csorbai-tavat kivéve pontosan a Tátra körút mentén fekvő települések magasságában pusztított, nagyjából Podbanszkótól a Késmárki-itatóig.

A népszerű elekrtička teljes vonalát csak 2005 májusára sikerült helyreállítani.

A 15 évvel ezelőtti vihar óta eltelt időben több kisebb vihar is lecsapott a Magas-Tátrára.

Az elpusztult fák 75,5 %-a lucfenyő volt.

A szú mára 73500 hektáron 2,2 millió fát fertőzött meg. A felelősök felkutatása mellett az újratelepítés is megkezdődött, azóta több mint 5 millió ellenállóbb facsemetét ültettek ki.

Forrás és fotók: https://nepszava.hu

Hirdetés
Hirdetés