A Jégtemplom megnyitásával megkezdődött a téli szezon a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/11/25
Hirdetés
Idén immár hetedik alkalommal nyílt meg az egyedülálló jégtemplom az Ótátrafüredről (Starý Smokovec) siklóvasúttal vagy gyalogosan is elérhető Tarajkán (Hrebienok), ezzel kezdetét vette a 2019/2020-as téli turisztikai idény a Magas-Tátrában. A külföldön is méltán híres alkotást ezúttal a párizsi Notre-Dame székesegyház ihlette, és most is Adam Bakoš jégszobrász vezetése alatt épült fel. Megalkotásához 225 tonna jeget használtak fel. Az 1284 m tengerszint feletti magasságban fekvő alkotásra évente több ezer hazai és külföldi turista kíváncsi, az idegenforgalomban tevékenykedő szervezetek idén is a látogatók számának növekedésével számolnak.

2018-ban a Szent Péter-bazilika, előtte a Sagrada Família, 2016-ban a szepességi gótika ihlette a monumentális jégszobrot, idén pedig az alkotók úgy döntöttek, hogy a leégett Notre-Dame-ot mintázzák meg. Litvániából, Németországból, Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából összesen 18 jégszobrász állt össze, hogy a legapróbb részletekre is figyelve megalkossák a hatalmas jégkatedrálist. Az építkezéshez – amely kb. egy hónapot vett igénybe – 1880 jégtömböt használtak fel, ezek összesen több mint 225 tonnát nyomnak. Az épület legmagasabb pontja 11,5 méter.
„A jégtemplom számtalan figyelemre méltó apró részből áll össze, a bal oldalon a torony felé forduló imádkozó emberek alakjai láthatóak, amely az áprilisi tüzet szimbolizálja. De látható itt Quasimodo, mint a templom őre, aki mellett a látogatók megszólaltathatják a harangot, és láthatóak a Tátra olyan szimbólumai is, mint pl. a havasi gyopár, amely a katedrális festett üvegablakát díszíti” – mondta Lucia Blašková, Magas-Tátra Regionális Idegenforgalmi Szervezet ügyvezető igazgatója.




A mára már a téli Tátra hagyományos jelképévé vált alkotás megnyitóján Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter is részt vett.  „Nagyon örülök, hogy a Tátrának ezt az egyedi és gyönyörű jelképét azzal a pozitív megállapítással köthetem össze, hogy Szlovákiában sikeres az idegenforgalom. Tudom, hogy e mögött az idegenforgalomban ténykedők kitartó munkája és igyekezete áll, és ezért a közlekedési minisztérium továbbra is olyan feltételeket igyekszik kialakítani, hogy a turisták ne csak idejöjjenek, hanem örömmel vissza is térjenek hozzánk” – mondta a miniszter.

Híradóbejátszás a Jégtemplom megnyitásáról itt!

Fotók: https://portaltatrzanski.pl; Marek Hajkovský

Hirdetés
Hirdetés