Új látványosság, hatalmas kilátótorony épül a Csorbai-tó partján Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/09/09
Hirdetés
A Zár (Ždiar) község mellett lévő Bachleda-völgyben (Bachledová dolina) felépített, sokak által erősen kritizált Lombkorona tanösvény után újabb olyan beruházás van készülőben a Tátrában, amely már kezdetektől feldühítette az embereket. Vajon végérvényesen megváltozik Szlovákia egyik legszebb panorámája? Az építés alatt lévő torony alapszintjének átmérője 33 méter, magassága pedig valamivel meghaladja majd az 53 métert. „A torony 10 emelet magas lesz, négy kilátóponttal, amely magában foglalja az adrenalin-hálót, valamint a tetején kialakítandó üvegpadlós kilátót. A menekülő lépcső bejárata száraz csúszdaként lesz kialakítva” – mondta az önkormányzat képviselője. A spirálisan leküzdhető gyalogjáró hossza 580 méter lesz a talajtól a tetejéig, a torony kapacitása kb. 500 személy.

A kilátótorony helyét a síugrósánc alatti sportkomplexumban találták meg, a síugrósáncoktól balra. A Tátrai Nemzeti Park Igazhatóság (Správa TANAPu) igazgatója, Pavol Majko elmondta, hogy a területen, amely a település tulajdonában van, egykor játszótér volt elhelyezve. „A helyszín jelenleg 3-as fokozatú védelem alá tarozik, ezt azonban szeretnék 2-es fokozatúra mérsékelni, mivel ezen a területen már vannak különféle épületek. Szakértői véleményünkben korlátoztuk az építmény magasságát, így a torony nem tűnik olyan tájidegennek, hiszen jóval alacsonyabb lesz, mint a síugrósánc volt” – mondta az igazgató.
A természetvédők bizonyos feltételekkel zöld lámpát adtak az építkezésnek, jelenleg azt vizsgálják, hogy az ajánlásaik és feltételeik tükröződnek-e az építési engedélyben. A nyilvánosság egyelőre nem tudja, hogy az épület pontosan hogyan fog kinézni, az építkezésen dolgozók 60 méter magas toronyról beszélnek, az önkormányzat képviselői ennek a feléről.
Amikor Csorba község önkormányzata felújította a Csorbai-tónál lévő sportkomplexumot, a rendezési tervben meghatározták, hogy az ott esetlegesen felépítendő építmények magassága nem haladhatja meg a közelben álló fenyőfák magasságát. Ezt a véleményt támogatja a nemzeti park igazgatója is, aki a természetvédők nevében is támogatja a beruházást.
A befektető, akinek érvényes építési engedélye van a toronyra, azt ígéri, hogy a természetbe történő beavatkozás minimális lesz, az építkezés várhatóan 2021 nyarán fejeződik be.

Hirdetés
Hirdetés