Meglepő adat a tavaszi zergeszámlálásról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/07/10
Hirdetés
Június második felében a szlovák és a lengyel nemzeti parkok szakemberei ismét megszámolták a Tátrában élő zergéket. A Tátra szlovák és lengyel oldalán 950 zergét számoltak össze, ami 39 egyeddel kevesebb, mint az elmúlt évi tavaszi zergeszámlálás eredménye. Még nagyobb az eltérés, ha a múlt évi őszi adatokat nézzük, amikor rekordszámú, 1431 zergét számoltak össze a Tátrában.
„Az alacsony számok oka elsősorban a rendkívül meleg időjárás, amely a zergéket az árnyékos területekre kényszeríti. Sokan közülük valószínűleg átmentek a hegység északi oldalára, ami az ottani adatokban tükröződik is, hiszen a lengyel oldalon rekordszámú zergét számoltak össze a szakemberek. Feltételezzük, hogy a zergék száma kb. 30 %-al több a most megállapítottnál, bár kétségtelen, hogy a számok most mást mutatnak” – mondta Jozef Hybler, a Tátrai Nmezeti Park (TANAP) zoológusa, a rendszeres zergeszámlálások főszervezője. A Tátra szlovák oldalán most tavasszal 591 zergét jegyeztek fel (ebből 63 ebben az évben született), addig a lengyel oldalon 359 példányt jegyeztek fel a lapokon, ebből 42 volt a kölykök száma.


Bár a tavaszi zergeszámlálás eredménye jelentős csökkenést mutat az elmúlt őszi adatokhoz képest, a zoológus nem lát okot pánikra. „Tavaly tavasszal hasonló, 1000 egyed alatti számokat kaptunk, majd utána az őszi adatok minket is megdöbbentettek. Mivel a mögöttünk hagyott télen nem tapasztaltunk jelentős zergepusztulást, feltételezzük, hogy egyedszámukban nem történt jelentős változás” – mondta Hybler, hozzátéve, hogy a zergeszámlálásra az ősz az ideális időszak. „Az időjárás akkor már stabilabb, nincs olyan meleg, a kölykök már jobban mozgolódnak, erőteljesebbek és jobban észlelhetőek a csordában. Abban az időben van a zergék párzási időszaka, ami nagyobb aktivitást jelent. Ezen kívül az őszi számlálás két napig tart, ami pontosabb eredményeket jelent” – mondta a szakember.
A Tátrában a nemzeti park megalapítása óta, vagyis hét évtizede számolják a zergéket. Amíg a tavaszi számlálás főleg a kölykök számának megállapítására összpontosul, addig az őszi számlálás a zergeállomány téli időszak előtti helyzetét hivatott felmérni. A tavaszi zergeszámlálás során, melyet az időjárás miatt a tervezetthez képest egy héttel elhalasztottak, kb. 200 szakember tartózkodott a területen, akik a zergéken kívül számos medvét, sast és sólymot láttak a magashegyi környezetben, de rajtuk kívül más, ritka állatfajokat is megfigyeltek munkájuk közben.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk

Hirdetés
Hirdetés