Mit rejtenek a pusztuló százéves épületek? – Royal Palace Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/05/01
Hirdetés
A Tátra legendás épületeinek legtöbbje még emlékszik azokra az időkre, amikor gyönyörű magashegységünket az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokráciája látogatta. Túléltek akár százötven évet, de ahelyett hogy a látogatók ma is megcsodálhatnák őket, pusztulásnak indultak.
Újtátrafüred építészeti drágaköve
Az érdekes múltú, mára pusztuló tátrai épületek sorában a legújabb a Royal Palace, az Általános Nyugdíjintézet szanatóriuma, amely Újtátrafüreden található, és a helyiek csak „Penzák” néven emlegetik. „Ez a legértékesebbnek tartott tátrai épület az 1918 előtti időszakból” – mondja Semančík. A szanatóriumi épületet Michal Milan Harminc építette, aki bár nem volt tanult építész, és saját erőből képezte magát, korszakának legjelentősebb szlovák építtetői közé tartozott. Körülbelül háromszáz nagyobb építkezés – köztük a pozsonyi Hotel Carlton – fűződik a nevéhez egész Magyarország területén.
Az újtátrafüredi szanatórium Peter Hubka liptószentmiklósi vállalkozó megrendelésére készült. A vállalkozónak be kellett fektetnie azt a pénzét, amit az I. világháború alatt a katonaság számára készített bőrszíjak és hevederek gyártásával keresett. „Édesanyja, első felesége, kislánya, és annak nevelőnője mindannyian tuberkulózisban haltak meg, ezért határozta el, hogy szanatóriumot épít a Magas-Tátrában” – magyarázza Semančík.


A szanatórium építése az I. világháború alatt kezdődött, majd pénzügyi nehézségek miatt évekre leálltak a munkák, és csak nagy viszontagságok árán sikerült befejezni. „1925-ös megnyitásakor a legnagyobb és legmodernebb szanatóriumnak számított nem csak nálunk, hanem egész Európában” – mondja Semančík. A szanatóriumban 180 ágy volt, de higiéniai, technikai és esztétikai oldalról is nagyon korszerű épület volt. „Harminc egy Sarason nevű svájci építész elképzeléseiből merített ihletet. A déli oldal teraszosan tagolt volt, hogy minél több napfény jusson a szobákba, és a betegágyakat ki lehessen tolni a teraszra. Hogy a padlót könnyen fel lehessen törölni, a padló és a fal közötti részeket ívesre képezték ki, nem voltak derékszögek” – illusztrálja Semančík.
A gyógyintézet 2012-ig működött. Előtte már hosszabb ideje csökkent a betegek száma, a betegbiztosító korlátozta az erre fordítható összegeket, így a gyógyintézetet be kellett zárni. Bár a „Penzák” azóta üres, az épület ma is jó állapotban van. „Harminc arról volt ismert, hogy épületeit kiváló színvonalon kivitelezte. Amikor a nyers kivitelezés után az építkezés befejezése néhány év szünet után folytatódott csak, az újságírók feljegyezték, sehol nem volt sem egy repedés, sem egy karcolás. Így ma is megvan az épület tetőszerkezete, és az ablakokon sem látni a pusztulás nyomait”.
A jelenlegi tulajdonos a girálti (Giraltovce) Galamex – Slavko s.r.o. vállakozás, melynek vezetője a Trend című hetilapnak azt nyilatkozta, hogy folytatni kívánják a gyógyintézetként történő működést, és az épületet luxuskivitelben szeretnék felújítani, az önkormányzatnál azonban mindezidáig semmilyen tervet nem terjesztettek be.
Forrás és fotók: https://plus.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés