Mit rejtenek a pusztuló százéves épületek? – Tündérlak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/02/01
Hirdetés
A Tátra legendás épületeinek legtöbbje még emlékszik azokra az időkre, amikor gyönyörű magashegységünket az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokráciája látogatta. Túléltek akár százötven évet, de ahelyett hogy a látogatók ma is megcsodálhatnák őket, pusztulásnak indultak.
A Tündérlak
A jelenleg is álló legidősebb épület a Magas-Tátrában az ótátrafüredi Hotel Bellevue, amelynek építését 1850-ben fejezték be. Ez abban az időben volt, amikor a Tátra még vasúton sem volt elérhető, így nem működhetett a tömegturizmus sem. Az odaút időben és pénzben is költséges volt, ezt pedig csak kevesen engedhették meg maguknak. Aki üdülni vágyott, annak lovon, kocsival vagy gyalog kellett érkeznie. Maroš Semančík, a késmárki múzeum művészettörténésze magyarázza nekünk, hogy a Hotel Bellevue – melyet eleinte egyszerűen csak „Nagy háznak”, vagy „Tündérlaknak” neveztek – volt az első emeletes, és úgyszintén az első favázas épület a Magas-Tátrában. A teherhordó szerkezet fából készült, falazattal kitöltve és bevakolva. Az épületet Rainer János György szepesszombati mészáros, és felesége Erzsébet építtette a fürdő- és üdülőhelyen, ők azonban akkoriban csak a szezonban tartózkodtak itt. „Amellett, hogy mészárosként dolgozott, fogadókat üzemeltetett és adott bérbe Poprádon, majd haszonbérbe vette egész Ótátrafüredet, melyet rövid szünetekkel harminc évig vezetett.

A hotel spártai berendezése ellenére az osztrák-magyar királyi család jelentős személyiségei is megfordultak itt. „1881-ben fiával együtt itt tartózkodott Károly Lajos főherceg, trónörökös, az uralkodó I. Ferenc József testvére is”. A fiút Ferenc Ferdinándnak hívták, aki Szarajevóban halt meg az 1914-es merényletben, amelyet követően kirobbant az I. világháború. Éppen ezután a konfliktus után kapta a szálló a „Bellevue” nevet, és a háborút követően a helyi fürdők igazgatósága itt rendezte be irodai helységeit.
Az ezredfordulón az épületet kiürítették, tulajdonosa azt tervezte, hogy lebontja és apartmanházat építtet a helyén. A projekt nyilvánvaló anyagi nehézségek miatt nem valósult meg. Bár ez a Magas-Tátra legrégebben épült, máig fennmaradt épülete, mégsem lett műemlék. „A tulajdonosok gondosan elkerítették a területet, nehogy az omladozófalak rádőljenek valakire. Ez nem egy impozáns épület, de történelmi értéke nyilvánvaló. Valószínűleg mégis le fogják bontani, csak fotók és képeslapok maradnak majd utána” – konstatálja Semančík.
Dany Šípková, Magas-Tátra városi tanácsának tagja szerint a tulajdonos a Via Invest, amelynek meg nem erősített szándéka szerint az épületet szállodává fogják átalakítani. A hivatal felhívására a rossz műszaki állapotú épület állagmegóvásával kapcsolatban eddig nem reagáltak.
Forrás és fotók: https://plus.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés