Mit rejtenek a pusztuló százéves épületek? – Hotel Európa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/12/12
Hirdetés

A Tátra legendás épületeinek legtöbbje még emlékszik azokra az időkre, amikor gyönyörű magashegységünket az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokráciája látogatta. Túléltek akár százötven évet, de ahelyett hogy a látogatók ma is megcsodálhatnák őket, pusztulásnak indultak.
A nyughatatlan orvos, aki a települést és a fürdőt alapította
Az újtátrafüredi Hotel Európát idősebb Szontagh Miklós orvos álmodta meg, aki elégedetlen volt az ótátrafüredi szálláslehetőségekkel, ahová ő maga  mint fürdőorvos érkezett. Maga is tuberkulózissal küzdött korábban, és pozitív tapasztalatai voltak a tátrai klíma egészségügyi hatásait illetően, ezért a légzőszervi megbetegedések – ezek között a TBC – gyógyításának akarta szentelni az életét. „Ótátrafüreden az akkori körülményekhez képest is nagyon primitív volt minden. Állítólag azt írta szüleinek, azon gondolkozik, hogy egyáltalán kipakolja-e a kofferét, annyira elavult itt minden” – meséli Semančík. Három év múlva két másik befektetővel végül előteremtette a szükséges anyagiakat, kibérelte a területet, és belekezdett Újtátrafüred kiépítésébe.

Az 1891-ben felépült Hotel Európában – ami a fürdőhöz tartozott – a hatvan vendégszoba mellett orvosi rendelő és a fürdőigazgatóság is helyet kapott. Az évek múltával azonban a szálló egyre kevésbé tudta ellátni feladatát, a legjelentősebb hiányosságok egyikeként a szobákban nem voltak pl. egészségügyi berendezések.
Az épület a kulturális emlékek közé tartozik, de mivel tulajdonosai folyamatosan változnak, rekonstrukcióját folyton halogatják, de a Magas-Tátra Idegenforgalmi Társulás korábbi igazgatója, Peter Chudý szerint a terület tulajdonjoga körül is viták vannak.
A Hotel Európa tulajdonosa a Spectre Investments társulás, és bár megkezdődött az átépítés, Šípková szerint a munkák jelenleg újabb tulajdonosváltás miatt szünetelnek, mivel az új tulajdonosnak más céljai lehetnek az épülettel.
Forrás és fotók: https://plus.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés