Figyeljünk oda, mit teszünk közzé a világhálón Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/12/19
Hirdetés

Napkelte és napnyugta, romantikus látképek, a csúcsok sziklái reggeli és esté fényben – legtöbben ilyen és ehhez hasonló témájú fotókat osztanak meg a közösségi oldalakon, amikor egy magashegységbe kirándulnak. Az Alacsony- és a Magas-Tátrában a téli és a tavaszi szezonban azonban ilyen fotók közzététele után akár pénzbírságot is fizethetünk. Aki a téli szezonban kirándul ezekbe a hegységekbe, a túra megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy a tervbe vett túraútvonalon abban az időszakban engedélyezett-e a túrázás. A tátrai turistautak egy része ugyanis november 1. és június 14-e között – a téli zárlat intézkedéseinek következtében – nem látogatható. Ezek a korlátozó rendelkezések azért szükségesek, hogy a turisták a téli körülmények miatt amúgy is kritikus időszakban ne zavarják az állatok téli álmát, téli életét, és az érzékeny időszakban a lehető legkevésbé károsítsák a növényzetet.

Ebben az időszakban érvényben van egy további korlátozás is, mely szerint a turisták az 5., legmagasabb szinten védett területekre (ez gyakorlatilag a Magas-Tátra szinte egészét jelenti…) legkorábban egy órával napfelkelte előtt léphetnek be, és legkésőbb egy órával napnyugta után el kell hagyniuk azt. Ezeken a területekre tilos az éjszakai órákban belépni, vagy éjszaka ott tartózkodni.
Amennyiben valaki a lezárt területeken készített fotót oszt meg a közösségi médiában, könnyen a természetvédelmi őrök látókörébe kerülhet, akik ma már rendszeresen figyelik a közösségi oldalakon lévő csoportokban megosztott fotókat. Az ellenőrök szerint a lezárt területeken tett illegális túrákról megosztott fotók más turistákat is ilyen túrára bátoríthatnak.
Tudni kell azonban, hogy amennyiben egy lezárt területen tett túra során természetvédelmi őrrel találkozunk, a parkőröknek joguk van megakadályozni a túra folytatását, és a téli zárlat rendelkezéseinek megsértése miatt akár 66 € helyszíni bírságot is kiszabhatnak.
Forrás és fotó: https://www.dobrenoviny.sk

Hirdetés
Hirdetés