Ismét elkészült a tarajkai jégtemplom Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/11/23
Hirdetés

A szakemberek várakozás szerint az előttünk álló téli időszak egyik legvonzóbb, sokak számára felejthetetlen élményt nyújtó látványossága lesz az Ótátrafüred (Starý Smokovec) közelében, a Tarajkán (Hrebienok) ismét megnyitott Jégtemplom (Tatranský dóm), melynek témája ezúttal a római Szent Péter bazilika a Bernini kolonnáddal együtt.
A munkát kissé megnehezítette a hosszan kitartó, szokatlanul magas őszi hőmérséklet, ennek ellenére a Jégtemplom november 23-án megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A jégtömbökből készült gyönyörű alkotást ezúttal is Adam Bakoš vezette, szlovák, cseh és spanyol jégszobrászokból álló csapat hozta létre, elkészítéséhez 1800 jégtömböt használtak fel, ennek együttes súlya mintegy 225 tonnát tett ki. Az alkotás a korábban megszokott tendenciát követve ezúttal is nagyobb lett a múlt évinél, a 2018/2019-es jégtemplom légkondicionált kupolájának magassága eléri a 25 métert. Az üvegvitrázsokat immár harmadik alkalommal a szlovák-görög származású Achilleas Sdoukos üvegművész készítette, akinek munkássága az üveg, mint mágikus anyag köré összpontosul.


Az alkotók várakozása szerint a Tátrába érkezők közül idén is egyre többen meglátogatják majd ezt a különleges épületet, melyhez hasonló nincs máshol Szlovákiában. A jégszobrászok precíz, az apró részletekre is odafigyelő munkáját hangulatos világítással tették még látványosabbá. Természetesen idén sem maradnak el a koncertek, melyeknek a kupola kitűnő akusztikájának köszönhetően korábban mindig nagy sikere volt, és az idei szezon újdonságaként minden nap 15:30-től rövid multimédiás bemutatókat tartanak a jégtemplomban.
A Jégtemplom november 23-tól 2019 áprilisáig lesz látogatható, egyelőre naponta 9:00-16:15 között, majd december 25-től 9:00-18:15 között. A belépés a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is ingyenes.
Fotó: Marek Hajkovsky

Fotó: Marek Hajkovsky

Fotó: Marek Hajkovsky

Fotó: Marek Hajkovsky

Fotó: Oliver Ondrás

Fotó: Oliver Ondrás

Fotó: Oliver Ondrás

Fotó: Oliver Ondrás

Fotó: Oliver Ondrás

Fotó: Oliver Ondrás

Fotó: Oliver Ondrás
Forrás: https://regiontatry.sk
Hirdetés
Hirdetés