Hogyan hívjunk segítséget a hegyekben? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/10/15
Hirdetés

Amikor a hegyekbe indulunk, fontos tudni, hogy tudunk segítséget hívni, ha az szükségessé válik. Manapság a legegyszerűbb megoldás természetesen a mobiltelefon használata. Mielőtt elindulunk, győződjünk meg róla, hogy a telefon akkumulátora kellőképpen fel van-e töltve? Fontos elkerülni, hogy egy lemerült telefon miatt ne tudjunk segítséget hívni. Ha az adott helyen van lefedettség, a Tátra lengyel oldalán hívjuk a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) a 601 / 100 300 számon, a szlovák oldalon pedig a Hegyi Mentőszolgálatot a 18 300 számon. Ezeken kívül hívhatjuk a 112-es nemzetközi segélyhívó számot. A segélykérő számokat a túra megkezdése előtt mentsük el a telefon névjegyzékbe.

Miután tárcsáztuk a megfelelő számot, és a hívott fél fogadja a hívást, nyugodt hangon közöljük a hegyimentőkkel az alábbiakat:
- mutatkozzunk be
- próbáljuk meg a lehető legpontosabban meghatározni azt a helyet, ahol tartózkodunk
- mondjuk el, mi történt
- mondjuk el, hány ember van velünk, hány embert érintett a baleset, a sérültek öntudatuknál vannak-e, és kaptak-e bármilyen segítséget
- mondjuk el, van-e valaki közvetlen életveszélyben
Ne felejtsük el, hogy a hívás mindig a hegyimentők elköszönésével ér véget.
Amennyiben a baleset helyszínén nem megfelelő a lefedettség, küldjünk SMS-t a 601 100 300-as telefonszámra a fenti információkkal.

Nemzetközi segélyhívó rendszer
Ha valamilyen okból nem tudjuk használni a telefonunkat, egy zseblámpa vagy egy síp is hasznos lehet. A nemzetközi segélyhívó rendszer a hegyvidéki területen 6 sípolás vagy fényjelzés küldését jelenti percenként (vagyis 10 másodpercenként), ezt követi egy perc szünet, majd a ciklus megismétlődik. Érdemes tudni, hogy egyes hátizsákok mellkasi övcsatja integrált síppal rendelkezik. A válasznak így kell kinéznie: 3 jel percenként (azaz minden 20 másodpercenként), majd egy perc szünet. Ugyanazt az elvet használjuk a fényjelzésekre.

Hírvivő küldése
A segítség lehetséges módja az is, ha hírvivőt (lehetőleg két embert) küldünk, aki egy papírlapra írott információt visz a balesetről, a helyszínről és az áldozatok számáról.
Figyelem: Az áldozatot soha ne hagyjuk egyedül, gondoskodás nélkül, még akkor sem, ha a terepviszonyok miatt csak hangkontaktusban lehetünk vele.

Mentő helikopter
Ha meglátjuk az érkező helikoptert, meg kell erősíteni a segítségkérést. Ezt karjaink nemzetközileg egységesen alkalmazott helyzetbe történő helyezésével tehetjük meg:
Igen, segítségre van szükségem – „Y” (Yes/Igen) alakú sziluett – mindkét kar felfelé mutat.
Nem, nincs szükségem segítségre – „N” (No/Nem) alakú sziluett – egyik kar leengedve, a másik felemelve.
Figyelem!
A hegyimentők minden eltűnésről, balesetről szóló bejelentést fogadnak, minden hívás után azonnal indulnak a helyszínre. Felelőtlen, megalapozatlan hívással, bejelentéssel ne éljünk vissza a hivatástudatukkal, mert elképzelhető, hogy abban a pillanatban valaki más ténylegesen segítségre szorul.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés