Hideg verejték csorgott a hátán attól, amit a hátán vitt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/17
Hirdetés

A magashegyi teherhordók ma már ritkaságszámba mennek Európában, de a Tátra turistaútjain lépten-nyomon találkozhatunk velük. A nyár folyamán fokozottan megnő ennek az esélye, hiszen a menedékházakhoz érkező turisták ezreinek sok élelemre és italra van szüksége. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a ma elő legidősebb teherhordóval Laco Chudíkkal (77 év), vagy a leghosszabb ideje teherhordóként dolgozó Viktor Beránekkel (67 év). Velük együtt a nehéz munka elkötelezettje a szimpatikus Kika (32 éves) és a lengyel Kubo (32 év), aki a Hunfalvy-völgyi menedékházhoz (Chata pod Rysmi) június és augusztus között felvitt több mint másfél tonna árut, eközben egy nap alatt a rekordnak számító 125 kg-ot.
A Magas-Tátrában Csehországból és Lengyelországból érkezett teherhordók is dolgoznak. A Hunfalvy-völgyi menedékházban találkoztunk a Lengyelországból, Poznańból származó Kubo Kaczmarekkel. „Több mint 10 évvel ezelőtt rabul ejtett a Tátra, és úgy döntöttem, hogy teherhordóként itt szeretnék dolgozni. Gyorsan megállapodtam Viktorral, hogy a teherhordáson kívül dolgozom a menedékházban szakácsként, pincérként, takarítóként, és ha kell, akár hegyimentőként is. Univerzális magashegyi munkás lettem, mint mindenki más, aki magashegyi menedékházban dolgozik” – nevet Kubo, aki mára tökéletesen megtanult szlovákul.

„A házban dolgozók két naponta váltják egymás munkáját. Azok, akik reggel felmennek a házhoz, természetesen árut is visznek magukkal, és amikor megérkeznek ide, egyenesen a konyhába mennek, majd onnan a pultba” – magyarázza Viktor Beránek.
A menedékházhoz nyáron naponta több száz turista érkezik, akik bőségesen szeretnének enni és inni, és mindazt, amit ők itt elfogyasztanak, azt a teherhordók a hátunkon viszik fel a házhoz. Kubo június és augusztus között minden egyes útján minimum 100 kg-os terhet vitt fel, a 4,5 kilométeres útvonalon több mint másfél tonna árut szállított a hátán. Egy alkalommal egészen pontosan 125 kg-ot vitt fel, megdöntve ezzel Viktor Beránek 2003-ból származó 122,5 kg-os helyi rekordját. „reggel indultam a Poprádi-tótól (Popradské pleso), ott kaptam egy listát, hogy aznap mit kell felvinni. Mindent felpakoltam a hordkeretre, és egyedül vágtam neki az útnak. Rekord volt, vagy sem, ahogy megérkeztem azonnal mentem is a konyhába segíteni” – mondta a fiatalember, aki korábban már egy fagyasztószekrényt is felvitt a menedékházhoz. „Az egy hatalmas méretű darab volt, de a súlya kevesebb, mint a fele a szokásos súlynak. Akkoriban egyszerre vásároltam egy hűtőszekrényt és egy fagyasztót egy üzletláncnál, akik azzal reklámozták magukat, hogy mindent házhoz szállítanak. Amikor elmondtam nekik hogy hová kell vinni a készülékeket, erősen csóválták a fejüket, így nem maradt más hátra, mint hogy a házban dolgozó fiúk hozzák fel a hűtőket” – tett hozzá Beránek.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés