Újabb halálos kicsúszás a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/11
Hirdetés

2018. június 11-én, hétfőn újabb halálos baleset történt a lengyel oldalon a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető jelzett turistaúton. Egy 21 éves, valószínűleg amerikai állampolgárságú turista a csúcsról visszafelé letért a jelzett turistaútról, és a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) közelében kitett, meredek terepre tévedt. Ezen a nehéz terepen a nedves sziklákon valószínűleg megbotlott, és a mélybe zuhant, melynek következtében a helyszínen életét vesztette.
Miközben a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) hegyimentői éppen elérték a lezuhant turista holttestét, újabb, a Tengerszem-csúcs közelében történt balesethez riasztották őket, szerencsére azonban ő zuhanás következtében csak vállsérülést szenvedett.
Május hónapban csak a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton kilenc baleset történt, ezek közül kettő volt halálos kimenetelű, és ezen kívül megtalálták egy több hónapja eltűnt cseh turista holttestét is, és további öt turista szenvedett sérüléseket.

„A Tátra nyugati részén az erdőhatár feletti területeken már nincs hó. A Magas-Tátrában a gerinc északi oldalán lévő vályúkban és katlanokban azonban több helyen keményre fagyott hófoltok találhatók. Ez vonatkozik a Tengerszem-csúcsra (Rysy), a Vadorzó-hágóba (Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem), a Miedziane-hágóba (Szpiglasową Przełęcz) vezető turistaútról a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich), valamint a Gąsienica-völgyből (Doliona Gąsienicowa) a Zawratra (Zawrat) és a Zerge-csorbába (Kozią Przełęcz) vezető ösvényre. Ugyancsak hó alatt van még a Sas úton (Orla Perć) a láncok egy része. A biztonságos túrázáshoz a Tátra fenti részein téli felszerelésre (hágóvas, csákány), valamint megfelelő téli tapasztalatokra van szükség” – tájékoztat honlapján a lengyel Tátrai Nemzeti Park.
 
Forrás és fotó: http://krakow.wyborcza.pl

Hirdetés
Hirdetés