Serpák a Magas-Tátrában - a teher gyógyítja a testet és a lelket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/23
Hirdetés

Hosszú évek óta járom a Magas-Tátra turistaútjait, de mindig elcsodálkozom, amikor egy serpa jön velem szemben, hatalmas terhet cipelve a hátán. Csodálattal vegyes tisztelettel húzódom félre és adok neki utat, hogy a megkezdett tempójában folytathassa az útját. A Magas-Tátrában négy turistaház van, amelynek az ellátását hegyi teherhordók, a serpák biztosítják, ezek a Hunfalvy-völgyi (a Rysy alatti) menedékház 2250 méteren, a Téry menedékház 2015 méteren, a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) 1960 méteren és a Zamkovszky menedékház 1475 méteren. A többi menedékház alacsonyabban található és azok áruval történő ellátását gépjárművekkel, quadokkal oldják meg. Az említett négy turistaház működéséhez viszont minden szükséges anyagot a serpák visznek fel: fűtőanyagot, sört, élelmiszert, ásványvizet, gázpalackokat, mosogatószert, ágyneműt, wc-papírt, stb...

A XIX. században megnőtt az érdeklődés a Magas-Tátra iránt, egyre többen érkeztek ide a gyógyforrások, a jó levegő, a csodálatos táj miatt. Az akkori kirándulók, túrázók teherhordókat fogadtak fel a csomagjaik szállítására. A tátrai menedékházak építéséhez szükséges anyagokat is a teherhordók szállították, valamint ezeknek a házaknak az ellátását is sokáig az ő segítségükkel biztosították. Mára már csak ott alkalmaznak serpákat a szállításra, ahol felvonókkal, vagy gépjárművekkel nem tudják azt megoldani.
A legmagasabban lévő, a Rysy alatti menedékház kivételével a többi menedékház télen is üzemel. Nem kis feladat a meredek, sziklás terepen a hatalmas teher cipelése. Általában 70-90 kg súlyú árut visznek egy speciális fakereten, magasra feltornyozva. Kezdetben nem is értettem, hogy miért rakják annyira magasra a rakományt, néha attól féltem, hogy elbillennek vele a sziklákra lépegetés közben. Aztán a férjem - aki nálam sokkal járatosabb a fizikában - elmagyarázta nekem, hogy a megfelelő súlypont elérése miatt ilyen magas, toronyszerű a rakomány. A serpa a hegynek felfelé menet, a hegy felé dől, ahhoz, hogy a teher ne rántsa hátra, a rakott súlyt kell magasra tenni. 
Akinek van kedve – és kellően jó kondícióban érzi magát – az ki is próbálhatja, hogy milyen a serpák munkája. A Poprádi-tónál van egy kis lerakat, ahonnan az odakészített árut a fakerettel fel lehet vinni a Rysy alatti menedékházig, ahol a teljesítményt ajándék itallal köszönik meg. Én eddig csak 1 alkalommal láttam, hogy 2 fiatalember közösen, felváltva vitte a szállítmányt. Gyakran megálltak, látszott rajtuk, hogy küzdenek a feladattal.
Igen, ez nem könnyű feladat. A hegymászás önmagában is kitartást, jó erőnlétet kíván, de akik mindeközben még hatalmas súlyokat is cipelnek, azoknak nagyon jelen kell lenniük a hegyen. Nekik alaposan ismerni kell a természet törvényeit, a hegyet, az időjárást, tudniuk kell beosztani az erejüket, hiszen menniük kell a nyári kánikulában és a téli hóviharokban is. Miért vállalják mégis? Egy magyar származású teherhordóval - aki éppen a Rysy menedékházba tartott - beszélgettem az egyik utamon és ő elmondta, hogy ez egy hatalmas fizikai kihívás, aminek a teljesítése mindig örömmel tölti el. Itt nem figyelhet másra, mert az életét kockáztatja, ha nem a feladat teljesítésére összpontosít. A hegyek között másként látja az ember a világot, a hétköznapi kicsinyes dolgok itt aztán tényleg eltörpülnek, itt az ember megtanulja, hogy mi a fontos az életben. Akinek a lelke nincs rendben, az ezt a munkát nem tudja elvégezni. A hegy és a teher gyógyítja a lelket, csak akkor lehet eredményes a serpa, ha a teste és a lelke is egészséges.
Évente egy alkalommal Sherpa Rally-t is rendeznek. Tavaly ezen a versenyen a 28 férfi mellett 5 női versenyző is volt, ők természetesen kisebb súlyt vittek a hátukon. Idén a verseny október 22-én kerül megrendezésre, indulás a Tarajkától történik majd, a cél pedig Téry menedékház.
Feljegyeztek néhány érdekes teljesítményt a serpákkal kapcsolatban:
- 207,5 kg súlyú árut vitt fel a hátán 1993-ban a Tarajkáról a Zamkovszky menedékházhoz Laco Kulunga
- ugyanezen az útvonalon 2000-ben 58 perc alatt tette meg az utat Miki Knižka 134 kg-os teherrel
- szintén itt, 100 kg-ot 42 perc alatt szállított fel 2005-ben Mat'o Malický.
A Kíváncsi túrázó blog.hu teljes cikke további fotókkal itt olvasható!
Forrás és fotó: http://kivancsiturazo.blog.hu

Hirdetés
Hirdetés