Több mint 1,3 millió eurós kárt okozott az erdőtűz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/28
Hirdetés

A Magas-Tátrában pusztító, május eleji erdőtűz okozta természeti károk értéke meghaladja az 1,3 millió eurót. Ezt Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelentette ki a Késmárki-itató (Kežmarské žľaby) térségében tartott sajtótájékoztatón, ahol a hónap elején mintegy 30 hektárnyi területen pusztított a tűz. Egyben bejelentette, hogy a tárca pénzügyi keretet szabadít fel a légi tűzoltáshoz használatos ballon, közismertebb nevén bambi bucket vásárlására, mely hasonló helyzetekben azonnal az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) rendelkezésére állna.
„A legmagasabb, ötödik védettségi szintű zóna minden elpusztult négyzetmétere óriási veszteség az országnak. Különösen akkor, amikor a tárcánál konkrét lépéseket teszünk azért, hogy a legértékesebb térségek egyre nagyobb védelmet élvezzenek” – jelentette ki Sólymos.

Az erdőtűz május 3-án keletkezett a Késmárki-itató feletti Stežky térségében. A több mint két napig tartó oltásban több tucatnyi tűzoltó és két helikopter vett részt. A tűz 4. és 5. védettségi fokozatú természetvédelmi területeken pusztított. A környezetvédelmi miniszter ezzel összefüggésben köszönetet mondott az oltásban részt vevő tűzoltóknak, önkénteseknek és természetvédőknek a gyors beavatkozásért, melynek köszönhetően nem keletkezett még nagyobb természeti kár.
Hozzátette: elengedhetetlen, hogy a ŠOP-nak is rendelkezésére álljon a szükséges felszerelés, amellyel gyorsabban megkezdhető az oltás. A tárca ezért 20.000 eurót szabadított fel a légi tűzoltáshoz használatos ballon, közismertebb nevén bambi bucket vásárlására. „A légi tűzoltóballont nemcsak a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén vetnénk be, hanem szükség esetén az Alacsony-Tátrában és a Szlovák Paradicsomban is“ – hangsúlyozta Pavol Majko, a TANAP igazgatója.
A miniszter hozzátette, hogy a Környezetvédelmi Operatív Program keretében közbeszerzést írtak ki új mentőhelikopterekre, melyek közül az egyik Poprádon (Poprad) teljesítene szolgálatot. „Ha ez a folyamat lezárul, a probléma részlegesen megoldódik. A helikopter szükség esetén azonnal felszállhatna, ami óriási segítség lenne” – mondta Sólymos.
Majko emlékeztetett az erdőtüzek megelőzésére vonatkozó előírásokra. A legfontosabb, hogy az erdőben tilos a nyílt tűz használata, a dohányzás és az aljnövényzet – száraz fű, avar – égetése. Hozzátette: Szlovákia legnagyobb nemzeti parkjában, a Tátrai Nemzeti Parkban a legnagyobb az erdőtüzek kockázata a nagy kiterjedésű, kiszáradt térségek miatt. Elmondása szerint az elpusztult élőhelyek regenerálódása több tíz évet is igénybe vehet. Hangsúlyozta: tevékenysége alatt már több erdőtűz is előfordult a Magas-Tátrában, melyeket mindig emberi mulasztás okozott.
Sólymos tájékoztatása szerint a környezetvédelmi minisztérium az elmúlt években jelentős lépéseket tett Szlovákia legértékesebb térségeinek védelme érdekében. A zöld tárca először élt elővásárlási jogával, és 2016 óta 115 hektárnyi védett területet vásárolt fel például a Szlovák-karszt, a Kis-Fátra, illetve a Szlovák Paradicsom térségében. Az Állami Természetvédelmi Hivatallal (ŠOP) folytatott együttműködés eredményeként 169, mintegy 32 ezer hektáron elterülő szlovákiai helyszínnel bővül a NATURA 2000 európai ökológiai hálózat. A tárca továbbá hat madárvédelmi terület fejlesztési programját is elfogadta. Ugyancsak elkészült a siketfajd, a kék vércse és az apolló-lepke fajvédelmi programja is.
Forrás: https://ujszo.com; Fotó: Štátne lesy TANAPu

Hirdetés
Hirdetés