Három zergét mentettek a parkőrök, de csak egyikük élte túl Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/03/14
Hirdetés

Az elmúlt héten három zerge életéért harcoltak a TANAP Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) erdészei és a természetvédők, de sajnos csak egyikük életét sikerölt megmenteni. Péntek este egy láthatóan legyengült zergét találtak a Sziléziai ház dolgozói a hegyi szálloda kazánházában. Az állat ott töltötte az éjszakát, majd miután a személyzet felvette a kapcsolatot a TANAP munkatársaival, a szakemberek másnap elvitték a kb. egy éves korú, sebesült állatot, aki a gondos kezelés ellenére a következő nap elpusztult.
Időközben újabb bejelentés érkezett a nemzeti parkhoz, ezúttal a Liptói-Tátrában túrázó turistáktól, akik a Ťatliak menedékházhoz vezető út közelében vettek észre egy nagyjából az előzővel egyidős, erőtlen zergét. Az erdészek gépjárművel nem tudták megközelíteni az állatot, ezért a hegyimentők segítségét kérték, akik miután egy szánra fektették, Zverovkába szállították a legyengült állatot. Az állat nagyon ki volt merülve, egyáltalán nem védekezett a szállítás ellen, miután kézbe vették, takaróba tekerték és a szánra fektették megmentői. Annak ellenére azonban, hogy egy állatorvos azonnal erősítő injekciót adott be neki, ezt az állatot sem sikerült megmenteni.

A harmadik kimerült zergét a Poprádi-tó villamosmegállótól a tóhoz vezető út mintegy egynegyedénél találták meg a turisták. A zerge annyira ki volt merülve, hogy a kutya ugatására sem reagált. Csak akkor próbált lábra állni, amikor az erdészek megpróbálták befogni. Többszöri próbálkozás után az erdészek lemondtak a további erőfeszítésekről abban a reményben, hogy a zerge önállóan képes lesz tovább menni. Másnap azonban ismét erőtlenül feküdt a közelben, kb. 30 méterre előző napi megtalálási helyétől. A nemzeti park munkatársai ezután a kimerült állatot elvitték egy állatorvoshoz, aki az előző két zergéhez hasonlóan vitaminokat és antibiotikumot (glükóz, vitamin, ásványi anyagok és antibiotikumokból álló keveréket), valamint az emésztés újbóli elindításához szükséges gyógyszert juttatott az állat szervezetébe. Ezután kecsketejjel és szárított berkenyebogyókkal próbálták meg lábra állítani. Az állatnak úgy tűnik jó az étvágya, már önállóan, a szakemberek segítsége nélkül iszik vizet és kecsketejet, ezért az erdészek bíznak benne, hogy túl fogja élni a megpróbáltatásokat.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés