A lavina köt, mint a beton, bedarál, megfullaszt, de túl lehet élni Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/02/10
Hirdetés

Rengeteg szerencsés véletlen, józan félelem, a hópelyhek életének és a havas leejtők viselkedésének pontos ismerete is kell ahhoz, hogy egy lavinát elkerüljünk, a ránk zúduló hótömeg alatt valahogy életben maradjunk. Szlankó Zoltán hegymászó négy évvel ezelőtt ott volt, amikor a Himalájában betemetett egy 14 fős csapatot a hőgörgeteg. A Magyar Hegymászó Oktatók Egyesületének szervezésében, alpesi oktatóként lavinatanfolyamokat tart. Vele beszélgettünk arról, hogy miként lehet növelni a túlélési esélyeinket lavina esetén.
Februárban a Magas-Tátrába várják lavinatanfolyamra az érdeklődőket. Mi történik egy ilyen oktatáson?
Szlankó Zoltán: Az egész tanfolyam mindössze háromnapos, és elsősorban az a célja, hogy megtanítsuk az embereket félni a havas lejtőktől. A félelem adja meg a határainkat, amire a hegyen nagy szükségünk van, a félelem egy idő után visszafordít bennünket a veszélyesnek tűnő helyzetektől, mint amilyen a lavina. Ezután a résztvevők megtanulják használni azokat a felszereléseket, eszközöket, amelyek szükségesek egy lavinamentés során, megtanulnak hóprofilt készíteni, és megtanulják, hogy egy havas lejtő milyen tényezők miatt válhat veszélyessé. 

Melyek a legfontosabb eszközök egy lavinamentés során?
A legfontosabb a jeladó. Ezt – mikor elindulunk a hegyre – a testünkre, a ruha alá helyezzük, és folyamatos jeladásra állítjuk. Egy speciális frekvencián, 457 kilohertzen működik, folyamatosan sugároz. Ha valakit elsodor a lavina, akkor ennek alapján megtalálhatják őt a vételre állított jeladóikkal a társai. Sajnos azonban olyan mélyen is lehet az illető, hogy az őt keresők már nem fogják a jelét. Több mint tíz évvel ezelőtt egy osztrák lavinabalesetben négyből három embert elvitt a lavina. Akkora mennyiségű hó volt ez, hogy az osztrákok csak nyáron találták meg a holttesteket. Kiderült, hogy körülbelül 35 méternyi hó lehetett rajtuk télen. Ilyen mélységben képtelenség venni a jeladó sugárzását.
Másik fontos eszköz a lavinaszonda, egy olyan rúd, amelynek a mai digitális változatával már nagyon pontosan be lehet mérni a betemetett embert, vagyis annak a jeladóját. A szondával addig szurkáljuk a havat, amíg meg nem találjuk az illetőt. Általában az első negyedórában van a legtöbb esély arra, hogy valaki túléli a lavinát, de ahogy telik az idő, exponenciálisan nő az elhalálozás aránya. Két órán felül már nagyon kevés embert találunk meg élve, ezért kell sietni. A lavinatanfolyamon megtanuljunk ezeknek az eszközöknek a használatát, ahogy azt is, hogy a lavinahavat, ami nagyon kemény, milyen nehéz ásni.
Az nlcafe.hu teljes cikke itt olvasható!
Forrás és fotó: https://www.nlcafe.hu

Hirdetés
Hirdetés