Zergebalesetek a jeges hegyoldalakon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/01/08
Hirdetés
A múlt évi karácsonyi ünnepek idején tapasztalt időjárás, a lejegesedett lejtők sajnos nem csak emberi életeket követeltek a Magas-Tátrában, az ilyen körülmények a zergék életét is alaposan megnehezítik. December 25-én és 26-án négy fiatal élete ért értelmetlen véget a Magas-Tátra turistaútjain. Ezekkel az emberi tragédiákkal egy időben azonban a szakemberek több tátrai zerge elpusztult maradványait találták meg a tátrai völgyekben.
A lejegesedett, havas hegyoldalak, a naponta többször a völgyek magashegyi részei fölött repülő mentőhelikopter zaja, valamint a téli zárlat hatálya alá tartozó turistautakon közlekedő fegyelmezetlen turisták összesen 11 zerge pusztulását idézték elő a karácsonyi ünnepek alatt. A genetikai változékonyság fenntartása szempontjából a mára már viszonylag stabil tátrai zergeállomány minden egyes tagjának nagy jelentősége van.
A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) felhívja a tátrai természetbe kirándulók figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a természetvédelmi irányelveket, kirándulásuk során viselkedjenek felelősségteljesen, és mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a Tátrában élő állatokkal együtt mindenki, aki a Tátrába kirándul, biztonságosan visszatérhessen a családjához.

Forrás és fotó: http://spravatanap.sk
Hirdetés
Hirdetés