Karácsonyig három hószobor készül el a Rainer-kunyhónál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/12/15
Hirdetés
A Rainer-kunyhó gondnoka, Peter Petras azt tervezi, hogy Karácsonyig három hószobrot farag ki a kunyhó előtt található Rainer-réten (Starolesniansa poľana). Közülük az egyik, egy 4 méter magas Mikulás már most készen van, ez a kunyhó előtt látható, és már készül a Betlehem váza is. „Már a múlt évben is volt itt december 6-án Mikulás szobor, köszönhetően annak, hogy az idei évhez hasonlóan jók voltak a hóviszonyok. A tavalyi volt ennek a prototípusa, az idei Mikulás szobor készítése során kiküszöböltem a múltbéli hiányosságokat, ezért azt gondolom, ez most elég jól sikerült” – mondta az alkotó.
Számos turista, aki már látta a hóból kifaragott Mikulást, észrevette, hogy az feltűnő módon hasonlít az alkotójára, Peter Petrásra. Ugyanezt már a múltban is észlelték a jó megfigyelők, amikor az idős „hószobrász” egy tátrai teherhordót faragott ki a hótömbből. „Azt hiszem, ez azért van így, mert ha az ember bármilyen anyagból megformáz valakit, akarva-akaratlanul olyan személyről veszi a mintát, akit a leggyakrabban lát, vagy akivel a legtöbbet találkozik. Nos, amikor reggel a tükörbe nézek, mindig magamat látom, talán ezért a hasonlóság. Ez persze akkor is érvényes, ha majd egy lovat fogok faragni a hóból, az is rám fog hasonlítani” – mondja mosolyogva.

A Mikuláson több mint egy hétig dolgozott, mivel a hó kissé száraz és laza volt, ezért a munka a szokásosnál tovább tartott. A szobor elkészítésében, különösen a magasba történő feltermelésében fia és annak barátja volt segítségére, a szobor kompozíciója azonban már kizárólag saját alkotása.
„Természetesen készül az évek óta mindig látható, hóból készült Betlehem is, amelynek a váza már készen áll. Hosszú időbe telik, amíg a szükséges mennyiségű havat összehordják és összetömörítik, de jól haladnak a munkával. Örülnek a héten érkezett olvadásnak, mert ettől a laza hó kissé vizes lesz, és amikor jön a fagy, jobban megszilárdul. Ezután kerül sor a kupola megformázására, amelynek nagyon fontos szerepe van az építményben, hiszen azt óvja meg a tetőt attól, hogy a szobrokra zuhanjon. Reményeim szerint a Betlehem Karácsonyra készen lesz” – hangsúlyozta Petras azzal, hogy az idei lesz a tizennyolcadik hóból épített Betlehem ezen a tisztáson. Ez nélkülözhetetlen kelléke a Háromkirályok megünneplésének, amelyet a Rainer-kunyhó gondnoka január 6-án szervez a Betlehem köré.
A Mikuláson és a Betlehemen kívül Karácsonyig még egy tátrai teherhordó szobrát is meg szeretné faragni Peter Petras a kunyhó előtt, 1301 méter magasságban. Az idős férfi tavaly egy motoros fűrészt kapott Karácsonyra, így idén a korábbinál kicsivel könnyebb munkája lesz a hószobrokkal. Bízik benne, hogy egész télen lesz elegendő hó a ház körül, és így nem kizárható, hogy további hószobrok is készülnek. „Úgy gondolom, hogy ha a Tátrában van látnivaló, akkor az emberek ide jönnek, és nem a távolabbi hegyvidékekre” – zárja a beszélgetést Peter Petras.

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés