Magyar emlékek nyomában a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/28
Hirdetés
A magyar turistaság és hegymászás bölcsőjét a Kárpátok legmagasabb vonulatánál és egyben a világ legkisebb magashegységében találjuk. Bár lassan száz éve annak, hogy a trianoni döntés elcsatolta hazánk legszebb és legnagyobb hegyeit, a Magas-Tátra, még ha csöndben is, de őrzi a magyar turistaság emlékeit. Az avatatlan szemnek talán fel sem tűnnek a Magas-Tátrában felbukkanó magyar történelmi emlékek. A lenyűgöző tájban gyönyörködve mit sem sejtve sétálunk el egy-egy kunyhó vagy lerobbant emlékhely mellett, melyek pedig a magyar turistaság hagyatékai. Ezek a történelmi emlékek a szlovák identitáskeresés miatt már régóta nem, vagy csak nagyon óvatosan hirdetik magyar vonatkozásukat. Ezúttal kifejezetten ezekre az emlékekre koncentrálva fedeztük fel a Tátra egyik varázslatos völgyét, illetve elfeledett, csendes történelmét.

Felfedezőutunk kiindulópontja a Tátra legrégebbi települése, a napjainkban is rohamosan fejlődő Ótátrafüred, szlovák nevén Starý Smokovec. A Poprádtól 12 kilométerre északnyugatra fekvő városka közvetlenül a Nagyszalóki-csúcs lábánál fekszik. Első épületeit gróf Csáky István építtette 1793-ban, majda savanyúvíz-forrásoknak köszönhetően gyorsan kiépült az üdülőtelepülés, ahová az ekkortájt divatos fürdőkultúra kezdte vonzani a gyógyulni vagy pihenni vágyókat. A turizmus és a környék felvirágzása 1833-ban kezdődött meg, amikor Rainer János bérbe vette Ótátrafüredet és környékét.
A fürdő mellett éttermeket, játék-, tánc- és magánházakat hozott létre, melyek a tehetősebbek kényelmét szolgálták. Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a gyalogos turizmus iránt, amelyet maga Reiner János is népszerűsített az általa szervezett kirándulásokkal. Nem sokkal később – 1873. augusztus 10-én – itt, Ótátrafüreden alakult meg az első magyar turistaklub, a Magyarországi Kárpátegyesület, mely rövid időn belül országos jelentőségű szervezetté vált. Az 1900-as évek elejére a Tátra, és azon belül is Ótátrafüred lett hazánk egyik legnépszerűbb kiránduló- és pihenőhelye, amelyet több szálloda, és az ekkora már megépült villamos vasúti pálya, illetve sikló tett még felkapottabbá és kényelmesebbé.
Az origo.hu teljes cikke itt olvasható!
Forrás és fotó: http://www.origo.hu
Hirdetés
Hirdetés