Top 10 hely a Tátrában VI. – Lomnici-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/05
Hirdetés
Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy a címben jelzett Top 10 helyszín kiválasztása nagyon szubjektív lista, melyet a bejegyzés írója (Mikołaj Gospodarek) saját tapasztalatai, érzései alapján állított össze. A lista hátterében egy hatalmas fotógyűjtemény áll, melyet 2003-tól megtett tátrai túráin készített. A lista több pontja ugyancsak szép helyszíneket szorított ki a rangsorból, de ez természetes egy ilyen összeállítás esetén. A lista készítőjének reményei szerint a rangsor sokaknak a kezdet, az első lépés lehet tátrai kalandozásukban, más érdekes helyekkel kiegészítve pedig segíthet egy markáns tátrai portfólió összeállításában. Kezdjük hát közös tátrai kalandozásunkat…


Top 10 hely a Tátrában VI. – Lomnici-csúcs (Lomnický štít)
Bevallom, sokszor hallottam másoktól, hogy nehezen jutottak fel a Lomnici-csúcsra. Én már többször is voltam fent, és soha nem okozott gondot a menetjegy megvásárlása. A nagyobb probléma az idő, amennyit a csúcson lehet tölteni. Ez kb. 45 perc. Első alkalommal egy 5 €-s bankjeggyel „érveltem”, és így 3 óra hosszat fenn maradhattam. Máskor azonban túl szigorú dolgozót találtam, így egy óra múlva le kellett jönnöm. A megfigyeléseim szerint a legjobb kora reggel megérkezni a csúcsra, amikor a felvonó még nincs tele. Meg kell viszont beszélni a személyzettel, hogy hosszabban szeretnék fotózni. A másik dolog, hogy a csúcs sziklatömbjét korlát veszi körül, és nincs lehetőség nagyon eltávolodni a csúcstól. A Lomnici-csúcs főleg a magassága miatt szerepel a listámon, nehéz másik olyan helyet találni a Tátrában, ahol könnyedén 2600 méter fölé juthatunk.
Télen is többször voltam már a Lomnici-csúcson, általában az első reggeli felvonóval. A csúcsra vezető oda-vissza út teljes költsége 46 €, ami felveszi a versenyt a Zugspitzére vezető felvonó áraival.

Forrás és fotók: http://podroze.gospodarek.pl
Hirdetés
Hirdetés