Körbejártuk a Lomnici-csúcsot – avagy túra a Nagy-Morgásra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/25
Hirdetés
Budapesttől alig 300 kilométernyire fekszik a világ legkisebb magashegysége, melynek legnépszerűbb orma, a Lomnici-csúcs minden évszakban varázslatos. Aki viszont lemaradna a felvonóról, azt kárpótolhatja a Nagy-Morgás csúcs.
A Magas-Tátra kedvelt üdülőtelepülései a századforduló óta csábítják a kirándulókat. A turistaforgalom jelentős fellendüléséhez az 1940-re megépült drótkötélpálya járult hozzá. Napjainkban Tátralomnicról több szakaszban, modern felvonókkal juthatunk fel 2634 méterre.
Aki a Lomnici-csúcs panorámáját akarja élvezni, az mindenképpen legyen előrelátó, mert főszezonban könnyen lecsúszhat az élményről. Mi is a legnépszerűbb orom látogatására készültünk, de nem gondolkoztunk előre. Természetesen a pénztárnál a „minden jegy elkelt” felirat fogadott minket. Legközelebb csak két nap múlva indulhattunk volna. Tudni kell, hogy a csúcsra csak szigorúan menetrend szerint, időpontra vásárolt jeggyel lehet feljutni. Erről lecsúsztunk, ezért újratervezés következett.

Annyira vonzott az óriás hegykoszorú, hogy mindenképpen közelebb akartunk kerülni hozzá. Gyalogszerrel csak az igazán elszántaknak ajánlott elindulni, élmény szempontjából a felfelé vezető út elég szegényes, viszont annál kimerítőbb. A másik alternatíva a felvonó a Kő-Pataki-tóhoz. Némi sorban állást követően már el is foglalhattuk a helyünket a négyszemélyes felvonókabinok egyikében. Perceken belül emelkedni kezdtünk a csúcs felé. Utazásunkat csak a Start átszállóállomás szakította meg egy röpke időre, ahol szállítóeszközt kell váltani.
Fél óra múlva már a Kő-Pataki-tó csillogó víztükrét bámulhattuk. Az 1754 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tó eredeti neve Lomnici-tó. Vízszintje a környező építkezéseknek és részben az időjárási körülményeknek köszönhetően jelentősen csökkent. Megmentéséért 1937 óta tesznek erőfeszítéseket. Partja könnyen körbesétálható, kövein kellemes a pihenés.
Az idő múlásával a későn ébredők is felértek, így a lanovka környéke benépesült. Az étterem teraszán már fogytak a sörök, szólt a zene, majálishangulat alakult ki. Azonnal döntöttünk, és felidézve az előzőleg olvasott lehetőségeket, nem volt kérdés, hogy a Nagy-Morgás ideális alternatívája lehet a meghiúsult Lomnici-feljutásnak. A Felső-turistaút, közismert néven Magisztrálé piros nyomvonala eltéveszthetetlen. Tátrai viszonylatban jól kiépített és karbantartott nyomvonal, menedékháztól menedékházig vezet. Az 1800-as évek végén megépült elődjét egészítették ki, és tették a Tátra déli oldalát keresztező útvonallá.
Az általunk érintett szakasz járhatóságát tekintve elég változatos, néhol kényelmes sétaút, máshol viszont köves kapaszkodó. A Kő-Pataki-völgy tavát átszelő híd után, az Obszervatórium előtt kell bal kanyart venni. A több mint 70 éve épült Intézetben sokrétű munka folyik, meteorológiai megfigyeléseken kívül a fő profiljuk a csillagvizsgálat.
A turistamagazin.hu teljes cikke itt olvasható!

Forrás és fotók: http://www.turistamagazin.hu
Hirdetés
Hirdetés