66 € bírság járhat egy kis erdei áfonyáért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/16
Hirdetés
Nem mindenki tudja, hogy Szlovákia nemzeti parkjaiban szigorúan tilos erdei gyümölcsöt szedni. Egy-két szem áfonyáért vagy gombáért 66 eurós bírságot is kaphatnak, viszont a büntetés nagyobb mennyiségnél vagy ismételt szabálysértésért a 3320 eurót is elérheti. Az érett áfonya, szamóca, málna és a különféle gombafajták az erdőbe vonzzák a gyümölcsszedőket, akik gyakran ott is szedik a gyümölcsöt, ahol tilos. A hármas és annál magasabb szintű védelmi zónákban nemcsak a gyümölcsszedés, hanem a gombázás is tilos. Kivételt csak a Szlovák Paradicsom, a Szlovák Karszt és a Nagy-Fátra Nemzeti Park képez. Ugyanakkor itt is csak a kijelölt helyeken és saját használatra lehet gyűjteni a gyümölcsöket. A természetvédelmi törvény betartását a nemzeti parkok munkatársai vagy önkéntes természetőrök felügyelik. Akár 66 eurós bírságot is kiróhatnak a törvényszegőre, illetve elkobozhatják a zsákmányt.

„Gyakori probléma a turisták viselkedése. Azért, hogy a legrövidebb időn belül a lehető legtöbb gyümölcsöt szedjék le, sokszor segédeszközöket használnak, amivel károsítják a természetet. Ösvényeket taposnak a növényzetbe, amivel felgyorsítják az eróziót, az áfonyabokrok ugyanis védik a talajt és elősegítik a humuszképződést” – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium. A tátrai természetőrök a telektulajdonosokkal és a rendőrséggel együttműködve összefognak az illegális gyümölcsszedők ellen, s a következő időszakban gyakrabban tartanak ellenőrzést.
A Főügyészég egy speciális, környezetvédelmi bűncselekmények vizsgálatával foglalkozó külön rendőrségi osztály létrehozását javasolja, hogy hatékonyabb legyen ezen esetek felderítése. Azt, hogy mikorra alakulhatna meg a rendőrség új osztálya, egyelőre nem tudni, az illetékesek már megkezdték a tárgyalásokat. Tavaly környezetvédelmi bűncselekmény elkövetése miatt 302 személy ellen indult eljárás, ebből 182 személy ellen emeltek vádat. 42 esetben vádalkut kötöttek, 57 eéjárás pedig feltételes büntetéssel zárult. A bűncselekmények túlnyomó többsége orvvadászattal volt kapcsolatos, második helyre került az illegális gyümölcs- vagy növényszedés – tájékoztatott Andrea Predajňová a főügyészség szóvivője.

Forrás: http://ujszo.com; Fotó: spravatanap.sk
Hirdetés
Hirdetés