Valamelyest csökkent a zergeállomány a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/04
Hirdetés
A Tátrában a múlt héten elvégzett tavaszi zergeszámlálás adatainak összesítése szerint a természetvédők és az önkéntesek 1042 zergét számoltak össze, amely 190-el kevesebb, mint az elmúlt év hasonló időszakában észlelt egyedszám. A tavaszi zergeszámlálás elsősorban a tavaszi időszakban világra jött szaporulat felmérésére irányul, a számlálók idén 138 újszülöttet regisztráltak.
„Annak ellenére, hogy a zergék összlétszáma kevesebb, mint tavaly volt, ez nem jelenti azt, hogy csökkent volna a zergeállomány. Az alacsonyabb egyedszám abból is adódhat, hogy az idei zergeszámlálást egy meglehetősen forró, napsütéses nyári napon rendezték. A magas hőmérséklet nem csak a szakemberek munkáját nehezítette meg, hanem a zergék mozgását is” – mondta el a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója. Ahogy a csordák, úgy a magányosan kóborló, többnyire hím zergék is megpróbálják megkeresni a sziklanyílásokat, az árnyékos barlangüregeket, ahol elrejtőzhetnek a perzselő napsütés elől. Az igazgató szerint jól látható volt, hogy különösen a mókás, játszadozó zergék szívesen hemperegtek a télről megmaradt utolsó hófoltokon, hogy kicsit lehűtsék magukat.

A zergeszámlálás során a szakemberek sok más faj, különösen a nagyragadozók mozgását is figyelemmel kísérik a megfigyelt területen. „A zergeszámlálás másik pozitívuma a résztvevők közötti információcsere, amely jelentős mértékben hozzájárul a ritka állatok védelmével kapcsolatos tevékenységhez. A lengyel kollégáktól információt kaptunk arról, hogy a Tátra lengyel oldalán a mai napig fennálló probléma az orvvadászat” – mondta el Majko.

Hirdetés
Hirdetés