Hegyivezetők és hegyimentők parkja Alsóerdőfalván Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/24
Hirdetés
A közelmúltban Alsóerdőfalván (Nová Lesná) ünnepélyesen megnyitották a Hegyivezetők és hegyimentők parkját, az esemény keretében felszentelték a Tátra elkötelezett hegyivezetői és hegyimentői tiszteletére kihelyezett padokat, valamint a II. János Pál pápa emlékre elkészített kis hidat. Alsóerdőfalva nem csak a „Legszebb kilátással rendelkező település a Tátrára” cím büszke tulajdonosa, hanem a hegyivezetők bölcsője is egyben. „A mi településünkön született a legtöbb hegyivezető és hegyimentő nem csak Szlovákiában, de valószínűleg egész Közép-Európában” – mondta Peter Hritz, Alsóerdőfalva polgármestere. Ennek a gondolatnak a jegyében alakították ki a „Hegyivezetők és hegyimentők parkját”, amely ezekre a bátor emberekre emlékezteti az itt élőket és a turistákat egyaránt.

A park a falu központjába található, az újonnan kialakított területen 15 padot állítottak fel. Valamennyi pad a hegymászók által használt nittfülre emlékeztető formájú, ezek Hernádfaluban (Spišské Bystré) készültek. A padok közül tizennégyet konkrét személyek emlékre szenteltek fel, a tizenötödikre pedig a következő feliratot vésték: „S vďakou tí, ktorí prežili” (Köszönettel a túlélőktől). „Ezekre a padokra leülhetnek és itt megpihenhetnek mindazok, akik a hegyivezetők vagy a hegyimentők segítéségre szorultak, akiknek köszönhetően biztonságban lejöttek a hegyről” – mondta a péolgármester.
Az ünnepélyes eseményen azonban nem csak ezeket a padokat szentelték fel, hanem a közelben II. János Pál pápa emlékére készített hidat is, aki a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) védőszentje, de emellett van egy másik kapcsolata is a településsel, hiszen a helyi római katolikus templomban őrzik a pápa relikviáit.





Hirdetés
Hirdetés