A szú rendhagyó módon már a törpefenyőket támadja Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/28
Hirdetés
A 2004-es szélvihar után hatalmas tömegű kidőlt fa maradt az egykori erdők helyén, melyeket aztán gyorsan ellepett a szú, amely mára a beavatkozás mentes terület csaknem felén teljesen letarolta. A szú pusztítását a fagyok sem tudják megállítani. Ján Ferenčík, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Kutató Állomásának munkatársa szerint a szúkárok napról napra nagyobb területeket érintenek. „A szú megállíthatatlanul elszaporodott a 2004-es szélviharban érintett területen, valamint a későbbi, kisebb viharok sújtotta területeken is.” A szúcsapás elleni védekezésben a hangsúly jelenleg a legmagasabb szintű védettséget élvező, beavatkozás mentes területek védelmén van. „A szúfélék az utóbbi időkben már az olyan, nem tipikusan célpontként ismert növényeket is támadják, mint a törpefenyő, ebben az állományban azonban eddig még nem történt nagyobb mértékű károsodás.”

A szakirodalomban klasszikusnak számító művek szerzői a szúfélék közötti legveszélyesebb kártevők bionómiai leírásában a betűzőszúval (Ips typographus) kapcsolatban azt írják, hogy az ellenük történő védekezés és a károkozás megszüntetésének egyik lehetséges módját az elhúzódó fagyok jelenthetik. Úgy tűnik azonban, hogy a nagy étvággyal rendelkező apró bogarakat a Tátrában a fagyok sem tudják megállítani. „A Tátralomnic környékén mért -25 °C sem volt elegendő ahhoz, hogy a fákat pusztító bogarak elpusztuljanak. Erről azokkal a vizsgálatokkal győződtünk meg, melyeket a fák kérge alatt élő bogarak áttelelésével kapcsoltban végeztünk a kérdéses területen” – mondta Ferenčík.
A jelenleg hatályos jogszabályok miatt a szakember szerint szinte lehetetlen megakadályozni a szútámadás további terjedését. „Az erdők védelme érdekében végrehajtott intézkedések korlátozva vannak, és amíg ezek kivétel nélkül az egész területen nem hajthatók végre, addig hatékonyságuk jelentősen csökken” – tette hozzá a szakember. Szavai szerint nem segítenek a működő természetes kapcsolatok sem, amelytől a beavatkozás mentes területen a szúkárok csökkenését várták. Emiatt el kell fogadnunk azt, hogy a szútámadás befejezésére kidolgozott forgatókönyv szerint csak a területen élő összes egészséges fa elpusztulása után, fenyők estében 60 év múltával lehet vége. Csupán a fiatalabb luc- és cirbolyafenyőknek van némi esélyük a túlélésre, de itt is fennáll a veszélye a megtámadott lucfenyőkkel történő érintkezésre” – vonta le a következtetést a szakember.

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés